Diverse

Dinozauri pitici in Romania

Dinozauri pitici in Romania
Laurentiu Ianculescu

Dinozauri pitici pentru ca nu au mancat tot din farfurie?!

In bazinul Hategului, cercetatorul este intampinat de inca unul din misterele acestui pamant binecuvantat de Dumnezeu – dinozauri pitici, specifici teritoriului tarii noastre. Din pacate, putini sunt cei interesati pana acum de misterul hategan. Este vorba despre o specie de dinozauri pitici, care rareori depaseau dimensiunile unui ponei.

S-a acreditat ideea ca marimea dinozaurilor ar fi fost dictata de cantitatea limitata de hrana dar, la o cercetare mai atenta, aceasta pozitie cade. Niciodata marimea unui animal – sau a unui om – nu a fost conditionata de cantitatea de hrana. Disparitia speciei poate ca da, dar nu structura fizica.

Insula din Marea Tethys

Apoi, o alta opinie emisa de specialisti a fost cea conform careia, zona Hategului ar fi fost, demult de tot, o insula. In conditiile in care pe teritoriul actual al tarii, in urma cu milioane de ani in urma era marea Tethys, ipoteza e demna de luat in seama.

In felul acesta se presupune ca dinozaurii locuiau pe teritoriul tarii noastre inainte ca apele marii sa il inunde. In urma revarsarilor de ape, ar fi ramas doar o mica portiune insulara, in zona Hategului.

Izolati de restul speciei lor si conditionati de hrana si de schimbarile de clima, dinozaurii nu mai atingeau dimensiunile lor normale, adaptandu-se mai bine pentru a supravietui.


Nici una dintre speciile de dinozauri nu a scapat modificarilor de mediu. Pana si cumplitii dinozauri carnivori au trebuit sa se multumeasca cu noua lor marime. Cu o inaltime de cel mult un metru si jumatate, acesti dromaeozauri s-au dovedit foarte inteligenti si abili, folosindu-si viteza si ferocitatea pentru a suplini dotarea cu niste dinti de doar 1 cm lungime. Alergand pe picioarele posterioare, dromaeozaurii spintecau burtile victimelor cu cele doua ghiare mari, in forma de secera, de la picioare.

Cel mai raspandit dinozaur ierbivor din Romania era Rhabdodon-ul, care era, in acelasi timp si cel mai mancacios dintre dinozauri.

Oare cum ar fi evoluat speciile terestre daca micutii dinozauri nu ar fi disparut? Si care au fost oare motivele acestei disparitii? Aceleasi ca in cazul disparitiei speciei lor? Este greu de crezut acest lucru, mai ales in conditiile dimensiunilor reduse. Poate ca timpul ne va lamuri aceasta problema si ne va raspunde la antrebarea de ce plugul taranului roman este tras de cai si nu de 2  sauropozi…

 

Photo by Alvaro Reyes on Unsplash

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact