Diverse

Dividende in avans

Dividende in avans
Laurentiu Ianculescu

 

S-a dat drumul la dividende

Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci la dividende in avans. Pe care le-a numit dividende trimestriale. Asa ca micii antreprenori si micii proprietari de afaceri sunt incantati.

Da, e adevarat ca pentru a lua dividende trebuie sa faci un bilant trimestrial interimar. Dar la naiba, asta il face contabilul, ca doar de aia e platit – cunoasteti cu totii gandirea majoritatii antreprenorilor, conform careia, contabilul oricum este prea bine platit pentru ce face.

Si stiti de ce? Pentru ca antreprenorul habar nu are ce face contabilul… Poate daca ar fi chemat mai des la biroul contabilului, sa semneze diferite documente, ar realize in ce consta munca acestuia.

Liber la ajustarea casieriei

Sa revenim la dividende. Cum spuneam, micii afaceristi sunt bucurosi ca isi mai pot rezolva platile la negru catre salariati – toti prefer sa plateasca 5% impozit, la care sa se adauge sanatatea 10%, plafonata in acest moment si sa-si descarce casieria de bani pentru care nu au documente justificative.

Dar chiar si daca nu ar mai fi plafonata, tot ar fi o varianta mai buna decat contributiile salariale. Asa numitele “impozite ale salariatului”, dar pe care, in realitate, tot antreprenorul trebuie sa le plateasca, in numele angajatului.


Bucuria este mare mai ales ca ani de zile dividendele in avans au fost considerate ilegale si cei care luau, intr-o forma sau alta, aceste sume erau vanati ca fiind evazionisti. Acum evazionismul rezultat din acea operatiune a fost declarat legal si toata lumea poate lua dividende. Doar sa plateasca impozitele pe ele.

Asa ca, pe langa marile firme fara salariati care fac profituri de sute de mii sau milioane de lei pe an, din consultanta pe care o da administratorul si care e platita cu greutatea lui in aur, se vor bucura si micii antreprenori ca reusesc sa-si rezolve sumele mari din casierie sau din 542 sau chiar din 461.

Iar daca la final de an se va demonstra ca antreprenorul a incasat mai mult decat se cuvine, in termen de 60 de zile sumele se vor restitui. Bineinteles, daca asociatul nu este cetatean strain si a plecat intre timp fara sa lase vreo adresa. Sau sa nu fie firma din afara sau din vreun paradis fiscal. Unde ANAF poate trimite notificari la greu pentru recuperare pentru ca nici macar nu vor fi citite. Noroc ca raman antreprenorii mici care pot acoperi aceste pierderi.

 

Photo by Kat Yukawa on Unsplash

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact