Diverse

Faptul generator de TVA in cazul platilor non – cash

Faptul generator de TVA in cazul platilor non – cash
Laurentiu Ianculescu

magnifier

Principiul de baza al TVAI este acela al deducerii TVA-ului la plata facturii. Asta inseamna ca e foarte important sa fie stabilit faptul generator, respectiv data la care TVA devine exigibila. In cazul platilor cash este clar: data bonului, a chitantei etc. In cazul instrumentelor de plata non – cash, avem urmatoarele conditii de exigibilitate:

 

1. In situatia unei plati in natura, este considerata ca data a platii data la care are loc prestatia sau livrarea respectiva. Asta inseamna ca factura trebuie sa fie insotita de documentul prin care beneficiarul recunoaste prestarea / livrarea.

2. Daca se fac plati prin carduri de debit sau de credit, data exigibilitatii este cea din extrasul de cont.

3. Daca se fac compensari, data exigibilitatii este cea din procesul verbal de compensare sau cea de pe ordinul de compensare.

4. Daca se fac plati prin transfer bancar, data exigibilitatii este cea din extrasul de cont.

5. Daca sunt cesionate niste creante, exigibilitatea este data de data cesiunii creantei catre beneficiar. Atentie, si aici e nevoie de documente care sa demonstreze acceptarea cesiunii de catre beneficiar.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact