Diverse

Finante pentru (ne)specialisti

Finante pentru (ne)specialisti
Laurentiu Ianculescu

finanteIn perioada 8 – 10 noiembrie 2013, la Hotel International din Sinaia, se va desfasura seminarul de fiscalitate cu tema Finante pentru nespecialisti. Organizat de World Trade Institute Bucharest, seminarul va fi prezentat de doamna Doctor Ec. Maria COSTACHE (CMC), Expert Consultant cu recunoastere internationala, Certified Management Consultant (CMC), Director de Programe si Proiecte Internationale, expert PHARE, membru CECCAR, AMCOR, ANEVAR si AROMAR cu experienta de peste 20 ani in training si consultanta specializata pentru companii, Dna Maria Costache este lector consultant in cadrul WTIB de peste 15 ani, avand o bogata experienta didactica, pedagogica si practica.

Finantele companiei raman o zona cenusie pentru multi manageri a caror pregatire de baza este alta decat economia. Atat top-managementul, cat si nivelurile inferioare din firma iau insa, zi de zi, decizii care au implicatii substantiale asupra echilibrului financiar al companiei.

Managerii financiari si oamenii din subordinea lor, pe de o parte, si structurile comerciale si productive, pe de alta parte, gasesc cu greu drumul spre intelegere reciproca. De multe ori se considera ca finantele sunt apanajul specialistilor, unicii reponsabili pentru eventualele dificultati din domeniu.

Realitatea este insa alta: starea financiara a unei firme este consecinta directa a ansamblului de actiuni declansate de conducatorii de pe diferite niveluri organizationale si nicidecum rezultatul exclusiv al muncii din cateva compartimente specializate. Orice decizie, indiferent unde este ea initiata sau luata, are, pana la urma, un reflex inevitabil in raportul dintre sursele de finantare si utilizarile lor. Managementul financiar (chiar fara a fi numit astfel) este practicat implicit de orice manager. Intelegerea principiilor sale, a corelatiilor fundamentale ce conditioneaza echilibrul financiar este absolut necesara pentru orice centru de putere din companie.

Cursul de Finante pentru nespecialisti, introduce si clarifica o serie de concepte din domeniul financiar, pornind de la notiuni de baza ale contabilitatii financiare si construind progresiv cunostintele necesare intelegerii unor situatii financiare mai complexe, schite de buget, cashflow etc.

Cunostintele asimilate vor permite participantilor sa comunice eficient si productiv cu profesionistii din domeniul financiar.

Modalitatea de abordare, ce include, pe langa predare, si studii de caz si discutii de grup, face din orele de training o intensa experienta de invatare cu aplicabilitate practica imediata.

Cazurile prezentate si discutate vor beneficia de comentariile celor direct implicati, iar inter-relationarea directa cu ceilalti participanti, care reprezinta industrii diverse, este un bonus care nu trebuie subestimat.

Seminarul se concentreaza asupra conceptului de model financiar al companiei si are ca scop intelegerea functionarii organizatiei din punctul de vedere al echilibrelor financiare, al sistemelor de raportare manageriala, cat si familiarizarea cu principalele metode si tehnici de analiza absolut necesare diagnosticarii financiare.

NOTA: Nivelul de abordare a problematicii prezentate este mediu, participantii nu necesita un nivel de cunostinte financiar contabile de specialitate; se presupune totusi ca prin natura activitatii derulate si a experientei sunt familiarizati cu elementele de analiza financiara ale unei intreprinderi.

Printre obiectivele acestui seminar, se numara si urmatoarele:

 • -Prezentarea Situatiilor Financiare si a elementelor lor principale;
 • -Definirea unor instrumente si notiuni financiare importante si, in general, familiarizarea participantilor cu “punctul de vedere financiar”.
 • -Intelegerea interdependentei dintre bilant, situatia veniturilor si cheltuielilor si situatia fluxurilor de numerar;
 • -Intelegerea diferentelor dintre viziunea financiara pe termen scurt si cea strategica;
 • -Familiarizarea cu diversele tipuri de fluxuri de numerar;
 • -Asimilarea celor mai noi concepte in domeniul sistemelor informationale pentru management si in domeniul contabilitatii manageriale.
 • -Intelegerea conceptului de centru de responsabilitate: centre de cost, centre de profit , centre de investitii.

Elementele  de noutate ale acestui curs consta in:

 • -abordarea contabilitatii financiare pe marile fluxuri – exploatare, investitii si finantare – avand drept corolar gestiunea trezoreriei;
 • -apelul la principiile contabile si aplicatiile lor practice;
 • -asimilarea unor concepte noi de contabilitate manageriala (in special de calculatie a costurilor).

Acest curs este conceput in primul rand pentru toate cadrele de conducere care prin pozitia pe care o detin sunt nevoite sa analizeze informatii si sa ia decizii de natura financiar-contabila.

Cursul se adreseaza in egala masura directorilor generali, directorilor executivi, sau de productie care doresc sa-si formeze o viziune integrata asupra functionarii organizatiei, sa asimileze cunostintele absolut necesare analizarii companiei din punct de vedere financiar si sa-si perfectioneze cunostintele necesare monitorizarii performantei intreprinderii.

Acest modul se adreseaza managerilor si specialistilor care nu au experienta in domeniul financiar-contabil, dar care utilizeaza sau vor utiliza aceste concepte, precum si tuturor celor care doresc sa inteleaga si sa interpreteze documente financiare si sa utilizeze analiza indicatorilor financiari pentru definirea strategiilor companiei. (ex.: persoanelor care lucreaza in vazari si marketing, resurse umane, IT, administratie, personalului tehnic si altora).

Participand la acest seminar veti afla:

 • -Cum sa folositi principiile contabile general acceptate la intocmirea rapoartelor dumneavoastra de venituri si cheltuieli si folosirea limbajului financiar contabil;
 • -Cum sa intelegeti situatiile financiare (bilantul, contul de profit si pierdere, situatia fluxurilor de numerar) si relatiile dintre ele;
 • -Cum sa intelegeti cu adevarat un raport anual financiar contabil si sa identificati punctele sale cheie;
 • -Cum sa utilizati elementele de previziune financiara si problematica cresterii sustenabile. Intocmirea bugetelor;
 • -Cum sa analizati proiectele dumneavoastra de investitii din punct de vedere al randamentului scontat si cum sa finantati aceste proiecte;
 • -Cum sa organizati activitatea pe centre de cost  si profit.

TEMATICA:

Gestionarea unei societati in mediul de afaceri actual:

Rolul Departamentului Financiar ● „Regulile” de Raportare Financiara ● Relatia Finante – Contabilitate ● Structura si Inter-relatii financiare ● Contabilitea de angajamente.

Principalele rapoarte financiare

Intelegerea principalelor rapoarte financiare si fundamentarea deciziilor manageriale


Bilantul financiar:

-prezentare, analiza echilibrului financiar, solvabilitate,lichiditate, grad de indatorare. Utilizarea eficienta a acestui Raport

Contul de profit si pierderi ● Vanzari si costul vanzarilor ● Profitul brut: Venituri din exploatare ● Cheltuielile de exploatare – EBITDA, EBIT ● Alte venituri si cheltuieli – Venituri inainte de taxe, Impozitul pe profit, si Profitul net, EVA ● Legatura cost-volum-profit ● Calculul pragului de rentabilitate ● Utilizarea eficienta a acestui Raport.

Situatia fluxurilor de trezorerie ● Profit vs fluxul de numerar: Care este diferenta-Si cui ii pasa? Fluxul de numerar: metode si tablouri ● Profitul net fata de fluxul de numerar net in rapoarte financiare  ● Numerar din exploatare – Numerar pentru Investitii – Numerar din finantare ● Utilizarea eficienta a acestui Raport

Factorii cheie (critici) de performanta

Gasirea KPI ● Ce sunt KPI? ● Masurarea  profitabilitatii ● Masurarea  levierului  financiar ● Masurarea Valorii Adaugate si a Productivitatii ● Utilizarea istoricului pentru a „prezice” viitorul ● Tabloul de bord si Balanta Scorecard.

Managerii si Contabilitatea Costurilor:

Deciziile manageriale fundamentate pe cunoasterea costurilor ● Cheltuieli directe si indirecte ● Cheltuieli fixe si variabile ● Cheltuieli controlabile si necontrolate ● Standard Costing, Direct costing, Costul de fabricatie ● Kaizen costing ● ABC-ABM.

Planificarea unei afaceri. Crearea Viitorului

De ce aveti nevoie de timp ca sa planificati? Planificarea strategica fata de planificarea operationala ● Viziunea si Misiunea – punctul de plecare ● Stabilirea strategiei – Calea realizarii cu succes a misiunii● Obiectivele pe termen lung si mediu ● Planul de afaceri

Buget anual: planurile si instrumentele  pentru viitor

Bugete, prognoze ● Proiectii financiar ● Cum realizam un buget pentru Venituri ● Bugetarea Cheltuielilor si a Costurilor- intelegerea relatiilor dintre cheltuieli si costuri viitoare ● Procesul de Bugetare si Control bugetar sau „jocul adevarului” ● Controlling strategic si controlling operational ● Bugete flexibile – indiferent ce se intampla, Raportarea si luarea de masuri

 

Finantarea afacerii: Intelegerea finantarii unei afaceri

Capital pe termen scurt ● Datorii pe termen lung, capital permanent sau semi-permanent ● Trecerea de la datorii la capital ● Stocul de capital – tipuri si utilizari ● Atragerea investitorilor din afara ● Capitalul de risc: Rai sau Iad? ● Investitorii strategici ● Exit strategic

Nu este necesara o pregatire anterioara specifica pentru intelegerea conceptelor predate si exemplificate. Data fiind insa natura intensiva a trainingului, cei cu o expunere anterioara la problemele unei afaceri/organizatii in relatia cu piata vor asimila mai bine invatamintele acestui seminar.

 

Mai multe detalii gasiti pe www.wtib.ro

Inscrieri: wtib@wtib.ro   /   Fax: (021) 319 12 96

Silvan CONSTATIN  Mob

0724 413 568 / (021) 202 43 25

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact