Diverse

Lectia probata in comunism: frica pazeste pepenii!

Lectia probata in comunism: frica pazeste pepenii!
Laurentiu Ianculescu

FRICA PAZESTE PEPENII

Ce am invatat de la comunism

Unii ma vor critica pentru ceea ce urmeaza sa spun, dar cred ca cei mai multi vor intelege. Pentru ca dincolo de orice ideologie, dincolo de orice partid, dincolo de orice optiune politica, sta realitatea: frica.

Frica fiecaruia de ceva. Unii se tem de politie. Unii de jandarmerie. Unii se tem ca isi pot pierde posturile la firmele unde lucreaza. Altii se tem ca isi pot pierde prietenii. Banii. Sau orice altceva. Pentru ca frica de a pierde ceva a fost adanc testate in comunism.

Si sa ne intelegem! Cand spun testate, spun ca ea a fost folosita nu doar in tarile fost comuniste, ci este folosita fara teama in toate tarile la ora actuala.

Romania nu face exceptie

Puteti spune orice, dragi prieteni, pentru ca romanii sunt un popor in care s-a inradacinat adanc proverbul vechi ca frica pazeste pepenii. Altfel ar fi in strada, pro sau contra, aratandu-si opiniile – mai mult sau mai putin civilizat, desi sper ca ar putea sa o faca doar la nivel oratoric. Poate putin condimentat cu anumite lozinci sau cuvinte aspre.

Dar le e teama sa iasa in strada, pentru ca ar putea pati cine stie ce. Mai mult, le e teama sa faca ceva si la nivel activ dar pasiv. Personal, ma gandeam ca daca fiecare ar avea curajul sa puna, pe masina personala, un afis scurt, cu mesajul sau gen “jos x” sau “jos Y” sau “Z e omul care ne trebuie” etc, in cateva saptamani sau poate luni lucrurile se pot misca intr-o anumita directie. Pentru ca, sa fim realisti, vorbim de niste sute de mii de masini doar in Bucuresti. Sau ar putea sa poarte tricouri cu mesaje clare, concise. Fara sa fie vulgare, fara sa fie propaganda politica, ci propaganda umana. Ganditi-va, deci, ca intr-o singura saptamana, toti bucurestenii ar merge la birou cu asemenea tricouri cu mesaje. Cu siguranta ca lumea s-ar schimba foarte repede. Dar oamenii se tem ca pot manca bataie pe strada, ca pot fi dati afara de la serviciu, ca pot ramane fara tricou – rupt de tabara adverse).

Sau ar putea sa isi puna in geam, la casa (pe interior ca pe exterior pot fi amendati), mesajul pe care vor sa-l transmita. Dar se tem fie ca cineva le va sparge geamul fie ca vor fii amendati.


Teama de orice pazeste puterea

Se pot face multe, la nivel individual, fara sa fie nevoie de unii sau de altii care sa organizeze mitinguri sau demonstratii. Pentru ca ar fi zilnic, un adevarat miting pe strazile oraselor.

Din pacate insa, romanii au prins lectia data de comunism si se tem. Se tem de oricine si de orice. Si aleg sa stea in casa si sa combata pe retelele sociale, unde fiecare poate fi ceea ce vrea si unde pericolul nu este atat de mare. Si lectia asta o stiu si ei care ajung la putere, oriunde s-ar intampla asta. Stiu ca pot controla multimea prin fortele de ordine, motiv pentru care isi intaresc pozitia vis-à-vis de aceste forte de ordine, indiferent ca fac parte din categoria servicii secrete, jandarmerie, politie, politie locala, fisc etc. Cum spunea un intelept mai demult, este foarte important sa tii arma de partea unde este tragaciul. Atata vreme cat faci asta, frica pazeste pepenii!

 

imagine luata de pe https://www.freeimages.com

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact