Diverse

Legislatia Muncii in continua modificare – Dinamism si Reglementari

Legislatia Muncii in continua modificare – Dinamism si Reglementari
Laurentiu Ianculescu

Legislatia muncii s-a modificat

Aflati ultimele update-uri pe 7 noiembrie, la seminarul  de consultanta personalizata organizat de World Trade Institute Bucharest

Codul Muncii a suferit in ultima perioada modificari substantiale odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 53/2017, precum si alte acte normative recente, si de asemenea sunt prevazute din nou numeroase modificari aflate in curs de aprobare legislativa ce vor revolutiona practic Codul Muncii. Dintre acestea, amintim:

 • reglementarea muncii de acasa – „telemunca”;
 • proiectul de Hotarare de Guvern (HG) de modificare a REVISAL – aflat deja in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii;
 • proiect de Hotarare de Guvern (HG) ce are in vedere stabilirea criteriilor, a metodologiei si procedurii cu privire la reevaluarea locurilor de munca in conditii speciale;
 • alte acte normative in curs de aprobare.

In cadrul acestui seminar interactiv, se vor prezenta si interpreta toate aceste noutati legislative dar si normele metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul legislatiei muncii, aspecte care tin de REVISAL, si aspecte legate de Securitatea si Sanatatea in Munca (SSM).

Expertiza lectorului este pusa la dispozitia participantilor in vederea gasirii solutiilor optime la problemele acestora. Fiecare caz in parte va fi tratat cu maxima responsabilitate de catre lectorul prezent in cadrul acestui seminar, de aceea tematica de mai jos va fi adaptata in functie de interesul direct al participantilor si spetelor prezentate de acestia. Veti primi raspuns la fiecare speta legata de Legislatia Muncii.

LECTOR: Eduard NICOLAU, specialist de top in legislatia muncii si elaborare de strategii, cu peste 10 ani de experienta ca inspector de munca in cadrul Directiei Control Relatii de Munca, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, lector la Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea Bucuresti.

TEMATICA

Noile modificari la legislatia muncii:

 • Modificarea conditiilor de incheiere a CIM;
 • Modificarea conditiilor de incheiere a actelor aditionale: detalii importante;
 • Modificari in materia completarii REVISAL: noi reguli de completare;
 • Definitii noi ale muncii la negru: atentie la contractele cu timp partial. Alte modificari in materia angajarii cu timp partial a salariatilor.

Evidenta timpului de munca. Impactul modificarilor legislative in planul achitarii drepturilor salariale.

Suspendarea CIM si efectele sale asupra activitatii desfasurate de salariat.

Modificari ale legislatiei muncii in materia salarizarii bugetare. Impactul acestor reglementari in materia REVISAL. Declaratia M500.

Interpretari date de ICCJ materiei de dreptul muncii:


3.1. Grupele de munca si conditiile de munca;

3.2. Efecte asupra recunoasterii unor drepturi;

3.3. Incetarea de drept si concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului: noutati;

3.4. Recuperarea vechimii in munca.

Pe langa toate aceste subiecte fierbinti, vor fi dezbatute si subiectele de mai jos, in functie de interesul punctual al participantilor la acest seminar :

 • Codul muncii. Principiile. Interpretare corecta si unitara a dispozitiilor Codului muncii. Importanta formei scrise a contractului individual de munca in lumina ultimelor decizii ale instantelor.
 • Unele notiuni specifice de dreptul muncii. Vechimea in munca. Stagiul de cotizare. Formarea profesionala. Concediile medicale si concediile de odihna.
 • Raspunderea partilor pentru prejudicii morale si materiale. Raspunderea patrimoniala a salariatului, retinerile din salariu. Raspunderea patrimoniala a angajatorului. Raspunderea morala.
 • Raspunderea disciplinara. Efectele suspendarii contractului individual de munca asupra procedurii disciplinare si asupra sanctiunilor disciplinare.
 • Cateva situatii speciale de suspendare a contractului individual de munca.
 • Elementele completate in REVISAL. Ultimele modificari legislative in materie (inclusiv cele introduse de H.G. 877/2016)
 • Prestarea muncii intr-un stat membru UE. Delegarea si detasarea.
 • Controlul respectarii legislatiei muncii. Raspunderea contraventionala.
 • Modificarile aduse in Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2017, cu impact in domeniul Resurselor Umane;
 • Ultimele modificari la Codul Muncii. Codul Muncii în 2017 actualizat inclusiv prin: Decizia nr. 261/2016 a CCR, Legea nr. 57/2016 Legea 176/2016; Legea 220/2016;
 • Sanatate si Securitate in Munca (SSM);
 • Intrebari. Discutii libere. Spete de dreptul muncii. Exercitii.

Mai multe detalii gasiti pe www.wtib.ro

Inscrieri:     Fax: (021) 319 12 96 / Email: wtib@wtib.ro / Tel: (021) 202 44 09/

Persoana de contact:  Silvan CONSTANTIN, Telefon: 0724 413 568

 

Photo by Andrew Robles on Unsplash

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact