Diverse

Pentru parintii ocupati

Pentru parintii ocupati
Laurentiu Ianculescu

copiiPrea ocupati pentru copii lor

Alina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

 

Timpul a devenit resursa cea mai critica atat la serviciu cat si acasa, iar gasirea echilibrului dintre viata personala si viata profesionala este o provocare din ce in ce mai mare.

Unii parinti ajung sa se simta atat de vinovati ca nu ofera copiilor mai mult timp incat incep sa gaseasca diverse metode de a compensa aceasta lipsa: cumpara multe jucarii si lucruri pentru copil, ii indeplinesc absolut orice dorinta, renunta sau fac multe exceptii de la regulile de comportament, devin prea protectivi sau foarte toleranti cu comportamentul copilului. In realitate insa, nimic din toate acestea nu il ajuta pe copil si nu ajuta relatia. Din contra, incurajeaza comportamente problematice ale copilului (de exemplu sa planga in magazin daca nu primeste jucaria dorita acum) si nu il invata abilitati esentiale pentru viitor (de exemplu sa amane primirea unei recompense, sa valorizeze ceea ce are deja sau sa ia decizii in mod independent).

Stiind aceste lucruri, ce ramane totusi de facut? Este necesar sa facem alegeri radicale intre munca si familie sau putem gasi metode prin care copiii sa primeasca ceea ce merita din partea noastra, pastrandu-ne totusi cariera, preocuparile fata de propria persoana si fata de cuplu? Cercetarile arata tot mai ferm ca un copil NU are nevoie de parinti care renunta la orice altceva pentru a i se dedica in totalitate. Din contra, un copil se dezvolta mai sanatos cand are parinti multumiti de viata lor, care au interese variate, succese in cariera, care sunt satisfacuti de activitatile lor, si care nu transforma copilul in tot universul lor. Pentru ca ne dorim un copil care atunci cand creste sa isi doreasca o cariera de succes, sa invete, sa fie implinit – este esential sa il invatam chiar noi, de mic, aceste valori, prin ceea ce facem noi insine.

Se poate sa avem o viata plina de satisfactii si de asemenea o relatie excelenta cu copilul, pentru ca ceea ce are nevoie copilul din partea noastra este calitate, si nu cantitate.

In cele ce urmeaza vom parcurge impeuna idei care sa va ajute sa transformati timpul pe care il aveti disponibil pentru copil intr-unul de calitate, benefic pentru el si pentru relatie. Schimbarile intr-o relatie nu vin de la sine, ci intelegandu-le, iar efortul de a face schimbari trebuie sa aiba in spate un proces de reflectie – la copil, la noi insine, la relatia pe care o avem si la cea pe care o dorim. Iata deci ideile la care va invitam sa va ganditi:

1. Dragostea este mai presus de orice. Ea este fundamentul pe care punem orice altceva, si fara de care nu se poate. Daca ar fi de ajuns insa doar dragostea in relatia cu copilul, ar fi simplu. Schimbarile pe care le facem in propriul nostru comportament, izvorate tot din dragoste si din dorinta de a-i fi bine copilului, sunt darul cel mai frumos pe care i-l oferim.


2. Copilul este o persoana diferita. El nu este o suma a dorintelor noastre, a visurilor pe care poate noi nu ni le-am putut indeplini, nu este o reflectare a noastra, nu este cel care trebuie sa reuseasca pentru a da sens sacrificiilor pe care le-am facut pentru el si nici o suma de calitati pe care trebuie sa le aiba. Un copil este o persoana, valoroasa prin faptul ca exista, surprinzatoare, cu dorinte, emotii si nevoi proprii, cu propria poveste, cu propria minte, cu un potential care merita valorificat, cu propriul drum prin viata. Invatati sa va cunoasteti copilul, sa il descoperiti si sa va bucurati de procesul fascinant de dezvoltare in care il insotiti!

3. Respectul – a ne exersa principiul respectului fata de copil aduce prin sine o perspectiva diferita in relatia cu copilul. Respectand copilul, ne va fi mai usor sa il sustinem intr-un mod sanatos, sa-i incurajam independenta, sa-i dezvoltam potentialul, sa avem o relatie in care frica, pedeapsa, umilinta, conflictele si neincrederea nu au loc.

4. Copiii fac lucruri copilaresti – este un lucru firesc si fascinant in acelasi timp. Vor avea toata viata inainte sa actioneze matur, sa fie seriosi, sa isi adapteze comportamentul la ceilalti. Un copil vesel, care incearca, exploreaza, intreaba, se catara, atinge, se murdareste, este un copil sanatos. Prin toate acestea, el invata.

5. Sa incercam sa privim prin ochii copilului. Mai stim sa fim copii? Mai stim cum arata lumea de la inaltimea copilului nostru? Mai stim sa ne bucuram cu adevarat, sa fim naivi, sa avem incredere deplina in cineva, sa avem surprize in fiecare zi? Sa ne jucam? Sa iubim neconditionat? Experienta de a fi parinte nu este numai o responsabilitate, este o sansa de a ne reaminti lucruri uitate, pe care viata de zi cu zi parca le-a ingropat undeva sub griji, ambitii sau preocupari urgente. Copilul dvs. este o sansa sa traiti o a doua copilarie. Bucurati-va de aceasta sansa si asta va va schimba perspectiva asupra relatiei cu copilul.

6. A fi parinte este fascinant. Putem vedea cresterea copiilor ca pe o problema care trebuie rezolvata sau putem alege sa vedem copiii ca pe ceva mai mult decat forte ale naturii care trebuie imblanzite. Chiar si cand este dificil – cand avem nopti nedormite sau trebuie sa supravietuim unei crize de plans si trantit pe jos a copilului – putem alege sa privim cu fascinatie tot ce traim in relatia cu copilul. Alegeti sa fiti uimiti si fascinati de schimbarile prin care trece copilul, alegeti sa observati spectacolul pe care vi-l ofera si sa-l celebrati. Alegeti sa cerneti ce este de fapt important in experienta de parinte.

Scriitorul Toni Morrison, laureat al premiilor Nobel si Pulitzer pentru literatura, spunea: ‘Cand un copil intra in incapere – copilul dvs sau altul – vi se lumineaza privirea? De asta ar avea ei nevoie. Cand intrau copiii mei in incapere ma uitam daca si-au inchis bine pantalonii sau daca parul era in ordine sau daca aveau sosetele bine puse. Asa aveam impresia ca imi arat dragostea .. avand grija de ei. Dar nu e asa. Cand faci astfel, copiii tai se uita la tine si vad de fapt o fata critica. Lasa-ti chipul sa arate ce este in inima ta. Este tot ce trebuie sa faci.’

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Timp de calitate cu copilul tau ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact