Diverse

Reguli aplicabile pentru facturile emise inainte de iesirea din sistemul de TVA la incasare

Reguli aplicabile pentru facturile emise inainte de iesirea din sistemul de TVA la incasare
Laurentiu Ianculescu

TVA la incasareIn cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii/prestarii emise inainte de data iesirii din sistem, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistem, se continua aplicarea sistemului TVA la incasare.

Exemplu

Compania A aplica de la 1 februarie 2014 sistemul de TVA la incasare si are perioada fiscala luna.

La data de 10 mai 2014 depaseste plafonul de 2.250.000 RON. La data de 15 iunie 2014 emite o factura inainte de livrarea bunurilor, in valoare de  6000 lei + 1440 lei TVA.

Livrarea se efectueaza in data de 12 august 2014. Societatea A  va depune notificare pentru iesirea din sistem pana pe data de 25 iunie 2014.

Pentru factura emisa in data de 15 iunie 2014 (6000 lei + 1440 lei TVA) se aplica in continuare sistemul de TVA la incasare.

Factura se incaseaza in data de 26 august 2014, data la care TVA devine exigibila atat la furnizor cat si la beneficiar.

In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii/prestarii emise inainte de data iesirii din sistem, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistem – se continua aplicarea sistemului numai pentru contravaloarea partiala  facturata inainte de iesirea din sistem


Exemplu

Compania A aplica de la 1 februarie 2014 sistemul de TVA la incasare, avand perioada fiscala luna.

Incepand cu data de 1 august  2014, compania iese din sistem ca urmare a depasirii plafonului  de 2.250.000 lei in cursul lunii iunie 2014.

La data de 1 iulie 2014 emite o factura partiala inainte de livrarea bunurilor, in valoare de 1000 lei +240 TVA (20% din valoarea totala a livrarii).

Livrarea se efectueaza in data de 12 august 2014, si se emite factura de regularizare. Pe factura de regularizare  se va mentiona in dreptul sumei de 1000 + 240  “TVA la incasare”, iar in dreptul diferentei de 80% , respectiv 4000 lei +960 lei TVA  nu se  face aceasta mentiune, aplicand regimul normal de exigibilitate.

 

Articol realizat cu sprijinul Media Makers: office@mediamakers.ro

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact