Diverse

Reguli de atribuire a platilor/incasarilor la intrarea/iesirea din sistem

Reguli de atribuire a platilor/incasarilor la intrarea/iesirea din sistem
Maria Mihaela Benki

TVA la incasarePentru facturile partiale emise de catre persoana impozabila inainte de intrarea in sistemul TVA la incasare, care nu au fost incasate integral inainte de intrarea in sistem, orice suma incasata/platita dupa intrarea furnizorului/prestatorului in sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la intrarea in sistem, atat la furnizor cat si la beneficiar.

Exemplu

Compania A emite la data de 27 decembrie 2013 o factura partiala inainte de prestarea unui serviciu in valoare de 300 lei + 72 lei TVA. In anul 2013 nu s-a incasat contravaloarea acestei facturi.

De la data de 1 februarie 2014, compania A aplica sistemul TVA la incasare.

In data de 20 februarie 2014 emite factura de regularizare (finala) in valoare de 1000 lei +240 lei TVA, data la care inregistreaza TVA neexigibila de 168 lei corespunzatoare diferentei facturate in anul 2014 de 700 lei.

Compania A incaseaza de la clientul sau  pe data de 25 februarie 2014  suma de 600 lei.


Din suma incasata se atribuie 372 lei pentru partea facturata in luna decembrie 2013, iar diferenta de 228 se atribuie partii facturate in luna februarie 2014.

Din TVA neexigibilia de 168 lei s-a scazut suma de 44 lei corespunzatoare partii din incasare atribuita partii facturate in februarie 2014.

Pentru facturile partiale emise de catre persoana impozabila inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare, care nu au fost incasate integral inainte de iesirea din sistem, orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar.

Pentru facturile integrale – daca beneficiarul nu indica furnizorului facturile pentru care a facut plata se aplica prevederile Codul civil  privind imputatia platii.

Prin incasarea contravalorii livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii se intelege orice modalitate prin care furnizorul/prestatorul obtine contrapartida pentru aceste operatiuni, de la beneficiarul sau, sau de la un tert, precum:

  • -plata in bani;
  • -compensarea;
  • -cesiunea de creante;
  • -utilizarea unor instrumente de plata ;
  • -plata in natura.

Articol realizat cu sprijinul Media Makers: office@mediamakers.ro

 

Maria Mihaela Benki Maria Mihaela Benki (112 Posts)

Economist


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact