Diverse

Standardele IFRS – cum si cine le foloseste

Standardele IFRS – cum si cine le foloseste
Ionut Bratanov

IFRSCe sunt standardele IFRS?

Sunt niste standarde contabile internationale folosite in acest moment la niivel mondial. Utilitatea folosirii acestor standarde este pentru a putea evalua curect niste cifre indiferent de tara in care sunt aplicate.

In general, diferentele injtre standardele romanesti si cele IFRS nu sunt enorme, insa la nivel de detaliu si de raportare acestea sunt diferite in unele locuri.

In acest moment in Romania majoritatea compeniilor utilizeaza standardele romanesti(RAS-urile), dar tendinta este de a utiliza standardele IFRS la nivel national. IFRS sunt folosite in mult state, cum ar fi in statele Uniunii Europene, insa in multe dintre tari sunt permise insa nu sunt obligatorii pentru toate compeniile ce activeaza pe respectiva piata.

O lista mai detaliata a statelor ce utilizeaza sau pot utiliza standardele IFRS o gasiti aici: http://www.iasplus.com/en/resources/ifrs-topics/use-of-ifrs

De cine se utilizeaza standardele IFRS in Romania?

In acest moment in Romania obligatia de a intocmi rapoarte financiare conform IFRS o au bancile, dar si societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, adica toate compeniile care sunt listate la bursa, dar si intermediarii care activeaza pe aceasta piata reglementata. Utilitatea folosirii IFRS de catre aceste companii este pentru a putea scoate o bariera din calea globalizarii si pentru a usura accederea capitalului strain in Romania.

Care sunt standardele ?

Lista de IRFS este formata din 41 standarde, de la IAS 1 la IAS 41, si anume:


IFRS 1 Adoptarea pentru prima data a Standardelor Internationale de Raportare Financiara, IFRS 2 Plata pe baza de actiuni, IFRS 3 Combinari de intreprinderi, IFRS 4 Contracte de asigurare, IFRS 5 Active imobilizate detinute pentru vanzare si activitati intrerupte, IFRS 6 Explorarea si evaluarea resurselor minerale, IFRS 7 Instrumente financiare: informatii de furnizat, IFRS 8 Segmente operationale, IAS 1: Prezentarea situatiilor financiare, IAS 2: Stocuri, IAS 7: Situatia fluxurilor de trezorerie, IAS 8: Politici contabile, modificari ale estimarilor contabile si erori, IAS 10: Evenimente ulterioare perioadei de raportare, IAS 11: Contracte de constructii, IAS 12: Impozitul pe profit, IAS 16: Imobilizari corporale, IAS 17: Contracte de leasing, IAS 18: Venituri, IAS 19: Beneficiile angajatilor, IAS 20: Contabilitatea subventiilor guvernamentale si prezentarea informatiilor legate de asistenta guvernamentala, IAS 21: Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar, IAS 23: Costurile indatorarii, IAS 24: Prezentarea informatiilor privind partile afiliate, IAS 26: Contabilizarea si raportarea planurilor de pensii, IAS 27: Situatii financiare consolidate si individuale, IAS 28: Investitii in entitatile asociate, IAS 29: Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste, IAS 31: Interese in asocierile in participatie, IAS 32: Instrumente financiare: prezentare, IAS 33: Rezultatul pe actiune, IAS 34: Raportarea financiara interimara, IAS 36: Deprecierea activelor, IAS 37: Provizioane, datorii contingente si active contingente, IAS 38: Imobilizari necorporale, IAS 39: Instrumente financiare: recunoastere si evaluare, IAS 40: Investitii imobiliare, IAS 41: Agricultura

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact