Diverse

Tranzitia de la gradinita la scoala

Tranzitia de la gradinita la scoala
Laurentiu Ianculescu

copilAlina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Cercetarile arata ca experientele traite de copil la tranzitia spre inceperea scolii au un impact pe termen lung asupra rezilientei sale (adica a capacitatii de a face fata schimbarilor) si asupra imaginii pe care si-o formeaza despre el insusi ca persoana care invata. Un start de succes este corelat cu performante ridicate viitoare, atat academice cat si sociale. Asigurarea unei tranzitii eficiente, pozitive, sprijina continuitatea in dezvoltare si invatare. A construi mai departe pe baza experientelor anterioare ale copilului ii confera acestuia siguranta si motivatie. Este important ca viitorul elev sa aiba increderea ca scoala este un loc unde iti doresti sa fii, unde oamenilor le pasa de tine si poti reusi.

Ca si la inceperea gradinitei, familiarizarea copilului din timp cu noul spatiu in care va invata este o baza care il ajuta in procesul de tranzitie. De asemenea, daca unii din colegii de gradinita vor fi si colegi de scoala sau cunoasteti alti viitori colegi, organizati intalniri in care copiii sa se joace impreuna si sa se cunoasca mai bine. Revedeti impreuna cu copilul regulile de comportament de la gradinita si discutati care dintre ele raman valabile si la scoala. Aratati-i copilului entuziasm in legatura cu inceperea scolii.

In primele saptamani de scoala copilul are nevoie de mult sprijin din partea parintilor. Sunt lucruri simple pe care le puteti face pentru ca aceste saptamani sa decurga cat mai usor:

• Luati copilul la timp de la scoala, intarzierile ii pot produce anxietate si pot asocia o stare negativa mersului la scoala.

• Planificati momente speciale dupa venirea de la scoala: luati impreuna o gustare si stati la taclale despre cum a fost ziua fiecaruia.


• Ascultati cu rabdare ceea ce va povesteste copilul despre noua experienta si rezistati tentatiei de a-l interoga daca nu povesteste singur prea multe detalii.

• Adaptati orele de masa in functie de programul scolar al copilului – la venirea de la scoala ii va fi sigur foame. Dupa orele de scoala copilul poate fi obosit si destul de iritabil. Incercati sa stabiliti un program zilnic care sa permita o ora de culcare nu prea tarzie.

• Propuneti copilului sa invite acasa un coleg de clasa cu care s-a inteles bine in primele saptamani de scoala.

• Nu asteptati prea multe prea repede. Daca copilului pare sa-i placa si doreste sa mearga si in ziua urmatoare la scoala, aveti deja un rezultat foarte bun.

Daca ii aratam copilului ca avem incredere ca se va descurca foarte bine la scoala, si el va incepe sa creada acest lucru. Daca aveti ingrijorari, nu le exprimati fata de copil. Puteti vorbi cu alti parinti despre experientele dvs si ale lor. Copilul se va simti motivat daca vede interesul dvs fata de ceea ce face la scoala si nu doar fata de temele pe care le are de facut acasa. Participati la activitatile la care sunt invitati parintii si ajutati-l pe copil sa se pregateasca pentru celelalte – studiile spun ca astfel performanta scolara a copilului va creste. Promovati respectul fata de profesori si explicati-i copilului ca acestia sunt acolo pentru a-l ajuta, si este important sa le ceara ajutorul atunci cand are nevoie, asa cum este important sa va ceara dvs ajutorul acasa, cand are nevoie.

pentru mai multe informatii, comandati audiobook-ul Cum pregatim copilul pentru inceperea gradinitei/scolii? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact