Legislatie

De la 1 Ianuarie 2013 plata TVA-ului se va face la incasarea facturii

De la 1 Ianuarie 2013 plata TVA-ului se va face la incasarea facturii
Costin Pietraru

Este oficial, prin OG nr. 15/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 621 din 29 august 2012, guvernul modifica din nou Codul fiscal, la numai trei luni de la cele mai recente modificari.

Pe langa introducerea sistemului de plata a TVA la incasarea facturii de la 1 ianuarie 2013, actul normativ aduce si alte modificari importante in legislatia fiscala care tin de impozitul pe profit, impozitul pe venit sau contributiile sociale obligatorii.

Pentru contribubabilii cu o cifra de afaceri mai mica decat 500.000 de euro ( 2.250.000 lei) sistemul TVA la incasare este obligatoriu.

Noul regim privind TVA presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite atat de catre contribuabilii eligibili, cat si de catre beneficiarii acestora.

Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar si/sau substitute de numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. De asemenea, nu se aplica pentru o serie de operatiuni, respectiv:

  • in cazul livrarilor de bunuri/ prestarilor de servicii supuse taxarii inverse
  • in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
  • in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 – 1523.
Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Legislatie
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Legislatie

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact