Legislatie

Noutati privind numarul de evidenta al platii

Noutati privind numarul de evidenta al platii
Costin Pietraru

opfvIn Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646/2013, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr. 1.711/2013 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.870/2004.

Numărul de evidenţă a plăţii în cazul unei obligaţii fiscale stabilite suplimentar prin decizie de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite prin inspecţia fiscală, în cazul unei amenzi de orice fel stabilite potrivit legii prin documentul de constatare a acesteia, în cazul sumelor înscrise în deciziile privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi în cazul unei obligaţii fiscale înscrise în deciziile de amânare la plată a obligaţiilor fiscale, emise în temeiul prevederilor art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2013, se obţine de către contribuabili astfel:

  • prin accesarea programului de asistenţă pentru formarea numărului de evidenţă a plăţii, caz în care programul afişează o fereastră în care contribuabilul selectează unul din cele patru documente fiscale menţionate mai sus, pentru care doreşte să efectueze plata şi completează numărul şi data emiterii acestui document. Ulterior, alege tipul obligaţiei fiscale pe care doreşte să o achite şi apoi categoria de obligaţie fiscală, respectiv debit, dobândă sau penalitate de întârziere;
  • prin înscrierea numărului de evidenţă a plăţii menţionat în decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscală, în decizia privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, în decizia de amânare la plată a obligaţiilor fiscale, emisă  în temeiul prevederilor art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2013;
  • prin solicitarea numărului de evidenţă a plăţii la organul fiscal competent.

Pin excepţie de la prevederile art. II alin. (1) din Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr. 1.485/2012 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor nr. 1870/2004, dispoziţiile acestui act normativ se aplică în mod corespunzător şi pentru contribuabilii care aleg să plătească o obligaţie fiscală cuprinsă într-o decizie de amânare la plată a obligaţiilor fiscală, emisă în temeiul prevederilor art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2013.

Numărul de evidenţă a plăţii format se înscrie de către contribuabil în ordinul de plată la rubrica „Număr de evidenţă a plăţii” sau se comunică de către contribuabil unităţii Trezoreriei Statului în vederea înscrierii în chitanţa pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii la rubrica „Număr de evidenţă a plăţii”, în cazul plăţilor în numerar efectuate la ghişeele unităţilor Trezoreriei Statului.


Pentru documentele de plată, altele decât ordine de plată sau chitanţă pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii, numărul de evidenţă a plăţii se înscrie de contribuabil la rubrica „Explicaţii”.

Reamintim că prevederile referitoare la numărul de evidenţă a plăţii se aplică pentru obligaţii fiscale stabilite suplimentar prin decizie de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite prin inspecţia fiscală, pentru amenzi de orice fel stabilite potrivit legii prin documentul de constatare a acesteia, pentru sume înscrise în deciziile privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi în cazul unei obligaţii fiscale înscrise în deciziile de amânare la plată a obligaţiilor fiscale, emise în temeiul prevederilor art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2013.

Programul de asistenţă cu ajutorul căruia este generat numărul de evidenţă a plăţii este pus la dispoziţia contribuabililor pe website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili, meniul Formulare şi programe utile, submeniulPrograme utile.

Formarea şi preluarea pe OPFV a numărului de evidenţă a plăţii pentru Decizii de impunere şi Documente de constatare amendă

  • Generare Număr evidenţă a plăţii conform Ordin ANAF 1870/2012 – format zip Actualizat în data de 11.10.2013

Sursa: Finante Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Legislatie
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Legislatie

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact