Legislatie

Propunere pentru modificarea notificarii 012

Propunere pentru modificarea notificarii 012
Costin Pietraru

D012Proiectul ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi platã a impozitului pe profit” (012).

Pentru anul fiscal 2012, majoritatea contribuabililor au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit trimestrial, şi a definitivării acestuia până la 25 martie 2013.

Fac excepţie de la această regulă:

a) contribuabilii societăţi comerciale bancare – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor – persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.

b) contribuabilii care au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit anual, până la 25 februarie a anului următor şi anume:


  • organizaţiile nonprofit,
  • contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.

Începând cu 1 ianuarie 2013, contribuabilii, care aplicau regula generală de declarare şi plată a impozitului pe profit au posibilitatea să opteze între două sisteme :

  • a) sistemul de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit şi
  • b) sistemul de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, cu plăţi anticipate trimestriale.

Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, au obligaţia de a comunica organului fiscal competent această opţiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

De asemenea, renunţarea la opţiune şi trecerea la aplicarea sistemului de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.

Având în vedere aceste prevederi legale, este necesară aprobarea modelului şi conţinutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligaţii de comunicare prevăzute de lege.

Sursa: Finante Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Legislatie
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Legislatie

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact