Oameni de succes

Antreprenor in serie… limitata

Antreprenor in serie… limitata
Costin Pietraru

In anii ’90 Internetul i-a imbogatit pe unii dintre cei care au inteles ca viitorul informatic este al online-ului. In Romania lucrurile s-au miscat mai greu, iar majoritatea celor care s-au miscat au avut in spate armate de redactori, de agenti de vanzare, intr-un cuvant un trust sau altul. Putini au fost oamenii simpli care au cutezat sa viseze ca online-ul le poate deschide portile pe care trusturile le acaparasera deja.

Andrei Ghica a fost unul dintre ei. La inceput a fost un gand, apoi mai multa munca, tenacitate si intr-o zi a luat fiinta www.utilecopii.ro, site-ul care ajunsese pe locul 3 pe nisa familie – copii. Probabil unul dintre putinele site-uri independente care au reusit o astfel de performanta.

1. Ai fost salariat, apoi intreprinzator si acum esti independent. Este o situatie la care multa lume viseaza. Spune-mi in cateva cuvinte cum ai reusit?

Cred ca acestia sunt pasii firesti cand iti doresti sa ai propria afacere si nu ai bani de la ‘taticu’. Un job stabil care sa iti permita sa iti pornesti in paralel ideea. Din punctul meu de vedere reusita tine de 4 factori: munca, rabdare, munca si putin noroc.

2. Esti unul dintre norocosii din online, pentru ca ai reusit sa vinzi o afacere la cheie inainte de reducerea publicitatii pe Internet. Chiar si asa, ai luat-o de la inceput cu un nou proiect. Crezi ca mai sunt bani pentru online? Nu ma refer la bani pentru companii mari, ci pentru companiile independente sau micii intreprinzatori.

In internet banii nu vin neaparat din publicitate. Exista si alte forme de atragere a lor. Bani au existat si exista in continuare. Sigur, criza a afectat si aceasta zona si teoretic, cel putin, cu aceasta ‘ocazie’ s-a facut o triere de care era nevoie.

Da. Am pornit un nou proiect online, intr-o zona afectata serios de criza. Constructii case: www.casadex.ro. Este un blog care incearca sa-i ajute pe cei ce doresc sa-si construiasca o casa. Nu intru in detalii aici.

3. Exista persoane care si-au stabilit un target de retragere din activitate. Vorbim despre o “pensionare” inainte de termen. Ti-ai stabilit o varsta la care sa te retragi din activitate sau o alta conditie a carei indeplinire sa te faca sa renunti la munca?


Nu stiu cat de indicat este sa renunti la munca. Poti lua pauze. Dar nu total. Imi place sa cred ca voi putea renunta la internet la un moment dat si voi creste capre, de exemplu.

4. Ai lasat viata tumultoasa din Bucuresti pentru o viata mai linistita la Pitesti. Cu toate astea, multi considera ca banii se fac la Bucuresti. Nu crezi ca te indepartezi de sursa banilor?

Dupa 12 ani de Bucuresti, l-am lasat in urma fara regrete, plecand undeva langa Pitesti, la aproximativ 15 km, intr-un sat, langa o padure. Banii se fac. Daca as vinde tuica, rosii si lapte de capra din curtea mea, cat m-ar mai ajuta Bucurestiul?!

5. Exista voci care vorbesc tot mai mult despre o educatie online, despre o viata virtuala petrecuta in fata calculatorului de viitoarele generatii. Personal consider ca online-ul te indeparteaza de oameni. In acelasi timp devine, pe zi ce trece, indispensabil vietii cotidiene. Care crezi ca ar fi optiunea cea mai buna?

De acord cu tine. Am peste 500 de prieteni pe facebook, iar la o bere ies cu prietenii pe care ii am dinaintea aparitiei retelelor sociale. Nu te poti opune schimbarii. Generatiile urmatoare de copii nu vor stii ce inseamna sa alergi descult prin iarba, sa vii acasa plin de noroi sau sa pleci dimineata la fotbal cu vecinii si sa te intorci fleasca si mort de foame sa savurezi un colt de paine pana e gata masa. Dar nici nu vor regreta asta. O vor face virtual, pe net si vor fii ‘cool’ 🙂
Optiunea cea mai buna? Nu o stiu. Probabil o balanta. Acum, spre exemplu, dau send la mailul cu acest interviu si ies din casa. Uite ce soare si frumos e afara. Ne cheama.

Andrei Ghica, antreprenor in serie… limitata

www.casadex.ro
A mai detinut: www.utilecopii.ro, www.tvcopii.ro, www.copilul-anului.ro, www.masinidedama.ro si altele.

 

 

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Oameni de succes
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Oameni de succes

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact