Oameni de succes

Saltul spre performanta este legat de echipa si profesionalism

Saltul spre performanta este legat de echipa si profesionalism
Costin Pietraru

Care este diferenta intre profesionistul contabil angajat si cel independent? Ce crezi ca le da curajul unora sa devina independenti intr-o piata nesigura si ce ii tine pe ceilalti legati de o firma sau alta?

 

Trebuie sa spunem inca de la inceput ca orice profesionist independent de succes a fost mai intai un profesionist angajat. Eu vad diferenta intre cei doi ca pe o valoare adaugata de natura cantitativa (cresterea in volum si diverstate a cunostintelor profesionale) dar mai ales de natura calitativa ( rationament profesional neconstrans, practicarea libera a profesiei,libertatea de asociere, recunoasterea publica a opiniei expertului). Aceste lucruri sunt dorite instinctiv si constituie „targeturi” pentru cei ce reusesc sau „himere” pentru cei ce nu incearca. Curajul de a deveni independent ar trebui sa vina din doua directii: nevoia obsedanta de „libertate” si siguranta bagajului de cunostinte.

 

Criza economica s-a concretizat in Romania in reduceri de salarii si reduceri de personal. Oamenii de afaceri romani sunt convinsi ca acestea reprezinta remediul crizei, fiind in stransa legatura cu cresterea consumurilor. Care este parerea ta?

 

La cursurile de management din facultate se preda ca cea mai importanta resursa a companiei este resursa umana. Orice combinatie a factorilor de productie nu poate exclude resursa umana. Orice salt de performanta era legat de echipe si calificare. Cine crede ca a desfiinta locuri de munca este totuna cu a taia din bugetul de protocol,cu ocazia crizei, se insala amarnic. Intotdeauna reducerea de personal ar trebui sa fie ultima masura luata. Si asta nu o spun pentru ca am opinii „de stanga”.
Doar sa ne gandim cat ii ia unei echipe sa performeze, vorbind de timp si implicit de bani. Din pacate, datorita lipsei unor politici guvernamentale anticriza, concedierile sunt favorite altor masuri pentru ca se vad in contul bancar imediat. Pe termen mediu, sunt convins ca nu e o afacere buna.
Un manager bun stie cum sa iasa din criza, pastrandu-si oamenii cu care a facut bani, daca doreste ca acest ev eniment sa se repete fara prea mari emotii.

 

Exista persoane care si-au stabilit un target de retragere din activitate. Vorbim despre o “pensionare” inainte de termen. Ti-ai stabilit o varsta la care sa te retragi din activitate sau o alta conditie a carei indeplinire sa te faca sa renunti la munca?

 

In momentul de fata sunt inca direct implicat in activitatea productiva. Mai sunt multe de facut. Cum vad nivelul urmator ? Proceduri, control, coordonare, adica management complet. Apoi ? Presedinte de onoare al firmei mele, si, la acea varsta, sper sa-mi aduc aminte cum se numeste (glumesc, evident ).

 

Spre ce crezi ca se indreapta profesia contabila?

 

Cred ca mai important ar fi sa vorbim despre directia spre care ar trebui sa se indrepte contabiltatea. Poate ar fi de dorit mai putina filozofie in standardele internationale, actualmente greu de asimilat de catre contabili, nu mai vorbesc de manageri. Defiscalizarea contabilitatii si perspectiva manageriala sunt elemente care ar creste valoarea informatiei contabile in ochii utilizatorilor de informatii.

 

Cum ai inceput sa profesezi ca independent, cand si la ce nivel ai ajuns la ora actuala?


 

Imi amintesc ca la admiterea la facultate am ales profilul „contablitate”pentru ca era si de „informatica de gestiune”. Am lucrat inca din timpul facultatii si mi-am stabilit un principiu : niciodata la firme de stat ! Dupa o perioada de 3 ani de lucru la firme romanesti, am facut saltul la multinationale, pe posturi de coordonare a activitatilor de controlling.Aici am avut expunere pe raportare internationala si implementare SAP. Urmatoarea perioada a fost cea de directorat financiar pentru 2 firme romanesti si una straina.Si gata,m-am linistit, am devenit auditor financiar si expert contabil independent.

 

Intr-un discurs rostit in fata expertilor contabili, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) isi rostea dezamagirea ca marea majoritate a firmelor de expertiza contabila fac munca de contabilitate si foarte putin de expertiza contabila. Ca profesionist si membru CECCAR, de ce crezi ca se intampla asta?

 

Inteleg ingrijorarile organismului profesional dar cred ca, sensul de adresare a lor ar trebui sa fie invers, adica de la noi formulate si la organismul profesional comunicate. Sa nu uitam ca numai in cativa ani, expertii contabili au piedut dreptul de a fi auditori, consultanti fiscali, lichidatori. Expertiza contabila nu poate inlocui din pacate serviciile de natura mai complexa, iesite de sub reglementarea expertilor contabili. De aceea expertii contabili au ajuns sa presteze servicii cu grad mic de complexitate, si nu pentru ca nu ar dori sau nu ar putea sa faca altceva.

 

Majoritatea patronilor au impresia ca un expert contabil este un bun profesionist doar daca le mascheaza diverse impozite sau daca le fac sa “dispara” datoriile catre stat. In realitate, care este rolul expertului contabil?

 

Chiar daca se supara consultantii fiscali, eu cred ca cel mai potrivit consultant fiscal al firmei este tot expertul contabil. El calculeaza si are raspunderea impozitelor si taxelor, el cunoaste cel mai bine firma din punct de vedere fiscal. In relatia cu clientul, expertul trebuie sa-i puna la dispozitie acestuia cele mai bune solutii legale de optimizare fiscala, si chiar asta face in practica. Legat de ascunderea impozitelor, de evitat orice asociere, pentru ca intra in zona penalului.

 

Cand ti-am spus prima data de lansarea www.faracontabilitate.ro, ai avut un moment de ezitare, pentru ca, in fond, si eu sunt un profesionist contabil si caut sa ma perfectionez continuu. Care este parerea ta despre site?

 

faracontabilitate.ro este o initiativa curajoasa, tocmai pentru ca isi propune sa umple vidul creat intre intreprinzator pe de o parte si fenomenul contabil si mai ales cel fiscal pe de alta parte. Poate ca am ezitat putin la inceput, dar ulterior am inteles spiritul acestei abordari: se ofera un „prim ajutor” intreprinzatorului pana cand prezenta contabilului devine absolut necesara. Va urez mult succes si sunt convins ca rezultatele nu se vor lasa prea mult asteptate.

 

Munteanu Bogdan, Expert Contabil si Auditor Financiar, Managing Partner al Adforma Cont & Audit
www.adforma.ro
0721 01 02 03

 

 

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Oameni de succes
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Oameni de succes

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact