Parteneri

Recompensarea angajatilor in perioada Craciunului. Prime în bani sau Tichete Cadou?

Recompensarea angajatilor in perioada Craciunului. Prime în bani sau Tichete Cadou?
Costin Pietraru

Luna decembrie aduce închideri de an fiscal, rapoarte anuale, brad împodobit și așteptările angajaților legate de prima de Crăciun.

Aliniindu-se unui trend occidental de mai mulți ani, companiile private recompensează activitatea angajaților de peste an, prin organizarea petrecerilor de Crăciun sau acordarea unor prime, în unele cazuri fericite putând exista amândouă.

În încercarea de reducere a costurilor legate de asemenea bonificații, angajatorii oferă tichete cadou în luna decembrie tuturor angajaților săi.

Chiar dacă tichetele cadou acordate sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale obligatorii, potrivit art. 296^15 lit. o) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, pentru acestea reținându-se doar impozitul pe venit, prevederile legale restrâng acordarea lor pentru anumite situații.

Potrivit art. 2 din Legea 193/2006, tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale. Astfel, acordarea lor către angajați se poate face doar pentru cheltuieli sociale.

Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă prezintă doar în cazul tichetelor de creșă, ca fiind cheltuieli sociale, cele prevăzute la art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Cum legea menționată nu prevede în mod expres o altă descriere a cheltuileilor sociale pentru acordarea tichetelor cadou, pot fi luate în considerare și în această situație cele prevăzute la art. 21, alin. (3), lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Alături de alte cheltuieli deductibile sunt prezentate la art. 21, alin (3) și cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor.

Regăsim reglementarea acordării tichetelor cadou și în Legea 571/2003 privind Codul Fiscal împreună cu normele sale metodologice.


Astfel, normele metodologice pentru aplicarea art. 55, alin(3) vin să precizeze la punctul 70 lit. i faptul că tichetele cadou acordate potrivit legii vor fi spuse impozitului pe venit, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinaţiei și cuantumului prevăzute pentru veniturile neimpozabile de la art. 55 alin. (4), lit. a) și anume cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, a zilei de 1 iunie, a Crăciunului şi a sărbătorilor similare, în valoare de maxim 150 lei.

Coroborând toate cele prezentate mai sus, vă prezentăm urmatoarele alternative pentru angajatorii ce doresc acordarea primelor de Crăciun.

  • acordarea tichetelor cadou salariaților, deductibille în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Acestea vor fi supuse impozitului pe venit în luna acordării.
  • acordarea cadourilor pentru copii minori ai angajaților în limita a 150 lei/copil. Aceste sume sunt neimpozabile. În situația în care suma alocată pentru aceste cadouri depășește valoarea de 150 de lei/copil, diferența va fi considerată venit salarial și supusă plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii.
  • acordarea primelor de Crăciun din fondul de salarii, sume ce vor fi considerate venit salarial și supuse plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii.

Cum puteti participa la seminariile de salarizare?

Bazându-ne pe experiența unei echipe numeroase de profesioniști și pe o excelentă cunoaștere a pieței locale, compania Teaha oferă servicii premium, la prețuri atractive în aria financiar-contabilă.

Fie că este vorba de servicii de personal, consultanţă fiscală, contabilitate, audit sau asigurări, cerinţele clienţilor reprezintă inima afacerii noastre, iar flexibilitatea şi plierea pe nevoile clientului se numără printre principiile noastre definitorii. De aceea, ca răspuns la cererile pieţei, am conceput recent seminarii interactive de salarizare.

Seminariile de salarizare sunt dedicate celor care își desfășoară activitatea în domeniu, dar și celor ce se află la început de drum, pentru a-i pune la curent cu toate noutățile și aspectele mai puțin cunoscute din aria salarizării.

Vom parcurge împreună toate etapele necesare calculului salarial în data de 11 Decembrie 2012 , în incinta companiei Teaha din Hotel Marriott-Grand Offices, Calea 13 Septembrie nr. 90, etj. 4.

Lector: Janina Popescu, Payroll Manager, lector acreditat ANC

Pentru detalii, contactați-ne la:

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Parteneri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact