PFA

Contribuţii sociale platite de persoanele fizice

Contribuţii sociale platite de persoanele fizice
Costin Pietraru

Contribuţii sociale datorate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, profesii libere sunt:

  • contribuţia de asigurări sociale (CAS – 31,3%) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%), dacă singurul venit realizat este cel din desfăşurarea de activităţi independente;
  • numai contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%) dacă persoana care realizează venitul este deja asigurată în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de  pensii acordate în sistemul public de pensii.

Baza lunară de calcul pentru CAS (pensie) este:

  • venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu  brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei), pentru activităţi independente impuse pe baza contabilităţii în partidă simplă;
  •  venitul normat, pentru activităţi independente impuse pe bază de normă de venit.

Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează de către contribuabilii menţionaţi mai sus, care se autorizează/înregistrează începând cu 1 iulie 2012, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formular 600, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 874/2012.

În baza Declaraţiei 600 depusă, organul fiscal emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012, în care stabileşte contribuţia socială anual datorată şi termenele de plată. Contribuţia la pensii se plăteşte trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Baza lunară de calcul pentru CASS (sănătate) este:


  • venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, pentru activităţi independente cu evidenţa în partidă simplă;
  • venitul normat, pentru activităţi independente impuse pe bază de normă de venit.

Baza de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Plata contribuţiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului. Astfel, în baza declaraţiei de venit estimat, formular 220, sau a declaraţiei de venit realizat, formular 200, organul fiscal emite „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, cod 620, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012 în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat şi termenele de plată.

Plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

Sursa: Finante Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

PFA
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in PFA

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact