Diverse

Legea nr. 66/2016 majoreaza indemnizatia pentru mame, elimina plafonul si CCC de 1 an si simplifica procedurile de solicitare

Legea nr. 66/2016 majoreaza indemnizatia pentru mame, elimina plafonul si CCC de 1 an si simplifica procedurile de solicitare
Specialist Contabilul.ro

copil 2Legea nr. 66/2016, care modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, a intrat in vigoare. Principalele modificari vizeaza durata concediului pentru crestere copil, cuantumul indemnizatiei pentru mame si procedura prin care solicitantii beneficiaza de noile drepturi.

Este eliminata optiunea concediului pentru crestere copil cu durata de 1 an

De la data de 1 iulie 2016, salariatii nu mai opta pentru CCC de 1 an. Singura varianta de CCC este de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, perioada in care solicitantii vor beneficia de indemnizatie lunara.

Persoanele care au optat pentru CCC de 1 an, anterior datei intrarii in vigoare a noii legi, trebuie sa solicite prelungirea sau reluarea concediului pentru cresterea copilului. Ministerul Muncii a anuntat faptul ca persoanele care depun cererea de prelungire/reluare CCC, impreuna cu adeverinta de la angajator, in intervalul 1 iulie-1 august 2016, vor beneficia de reluarea drepturilor de concediu si indemnizatie incepand chiar cu drepturile aferente lunii iulie 2016. Daca depun documentele respective dupa data de 1 august, plata indemnizatiei se va face incepand cu data depunerii cererii.

Limita maxima a indemnizatiei este eliminata, iar limita minima creste la 85% din salariul minim brut pe tara

Plafonul se elimina, ceea ce inseamna ca limita maxima a indemnizatiei va reprezenta 85% din veniturile nete realizate.


Pana la momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 66/2016, indemnizatia pentru mame se calcula in functie de veniturile impozabile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. De la data de 1 iulie 2016, veniturile care intra in baza de calcul a indemnizatiei nu mai sunt limitate la aceasta perioada, ci la o perioada de 12 luni din intervalul de 2 an anterior nasterii. Acestea pot fi 12 luni consecutive, daca salariatul realizeaza venituri impozabile neintrerupr, in aceasta perioada. In cazul in care in intervalul de 2 ani se realizeaza, cu intreruperi, venituri impozabile, se vor lua in considerare 12 luni succesive.

Potrivit Ministerului Muncii, limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara. Astfel, in urma majorarii salariului minim de la 1 mai 2016, indemnizatia minima pentru mame creste de la 600 de lei la 1.063 de lei.

In ceea ce priveste stimulentul de insertie, acesta reprezinta 50% din indemnizatia lunara si nu poate fi mai mic de 85% din salariul minim brut.

Persoanele aflate deja in CCC de 1 an beneficiaza, din oficiu, de majorarea indemnizatiei potrivit noilor reglementari. De asemenea, in cazul persoanelor care primesc stimulent de insertie si nu solicita prelungirea sau reluarea drepturilor de indemnizatie, prelungirea perioadei de acordare a acestor drepturi se va face din oficiu.

Simplificarea procedurii de solicitare a drepturilor

O modificare importanta introdusa de noilre reglementari prevede depunerea documentelor necesare si sub alte forme decat direct la sediile institutiilor abilitate. Astfel, cererea si documentele doveditoare pentru prelungirea/reluarea CCC pot fi depuse si prin e-mail, in format scanat, sau prin posta. De asemenea, copiile documentelor justificative nu trebuie sa mai fie legalizate. Nici certificatele de nastere ale copiilor nascuti in strainate nu trebuie sa mai fie depuse in traducere legalizata, ci doar in traducere autorizata.

Ministerul Muncii a anuntat ca cererile pentru prelungirea/reluarea CCC pot fi depuse chiar incepand de la data intrarii in vigoare a Legii, 1 iulie 2016.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact