Stiri

Cum ne va incurca noul TVA din ianuarie 2016

Cum ne va incurca noul TVA din ianuarie 2016
Laurentiu Ianculescu

TVADincolo de faptul ca se modifica cota principal de TVA, scazand de la 24% la 20%, existenta cotei de 5% pentru evenimentele sportive, cinema, manual si carti si a celei de 9% pentru alimente, consum uman si animal, legiuitorul s-a gandit ca ar fi bine ca la anumite tranzactii de pe teritoriul Romaniei sa se aplice TVA invers.

Astfel, dupa cum sublinia si doamna Andreea Mitirita, Tax Director la PWC, in cadrul unui seminar de fiscalitate organizat la Hotel Phoenicia de catre Media Makers, pentru tranzactiile cu cladiri si terenuri se va aplica taxarea inversa.

Justificarea implementarii acestei masuri este, teoretic, scaderea infractiunilor cu TVA. Din pacate, masura se va aplica doar persoanelor impozabile, care au cod valid de TVA. Pentru persoanele fizice sau pentru firmele neplatitoare de TVA care cumpara cladiri si/sau terenuri, tranzactia va contine TVA – daca si vanzatorul este persoana impozabila.


Tot taxare inversa se va aplica si pentru vanzarile de dispozitive cu circuite integrate, console, tablete, telefoane mobile, laptopuri. Fireste, in aceleasi conditii. Asta inseamna o ieftinire a produselor comercializate cu taxare inversa si o incurajare a dezvoltarii acestui gen de comert.

Pentru contabili, introducerea noilor cote de TVA va insemna un efort considerabil, pentru ca vor avea, din spate, facturi partiale emise cu 24% si care vor trebui reglate incepand cu 20 ianuarie 2016. Astfel, daca aveti facturi de avans emise pana la sfarsitul anului, iar factura finala se va face in 2016, veti storna, fireste, suma initiala si veti repune suma cu noul procent de TVA. Asta inseamna ca va fi 4% TVA care trebuie restituit clientului.

Material realizat cu sprijinul Media Makers

office@mediamakers.ro

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Stiri
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact