Stiri

Agenda presei 23 Mai

Agenda presei 23 Mai
Costin Pietraru

Investitorii la bursă nu vor mai face declaraţii trimestriale şi plăţi anticipate de impozit pe profit
Persoanele care obţin câştiguri pe piaţa de capital nu vor mai trebui să depună declaraţii trimestriale şi să facă plăţi trimestriale anticipate de impozit pe profit, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Proiectul prevede eliminarea obligaţiei contribuabilului de determinare a câştigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare cazul societăţilor închise, precum şi eliminarea obligaţiei contribuabilului de a calcula şi vira impozitul reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială.

citeste mai mult in siteul agentiei AgerPress >>

Proiectul de modificare a Codului Fiscal: Plafonul de scutire la TVA va fi majorat de la 35.000 euro la 65.000 de euro
Plafonul până la care întreprinderile mici pot aplica regimul special de scutire de TVA va fi majorat de la 35.000 de euro (119.000 lei) la 65.000 de euro (220.000 lei), prevede proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit prevederilor actuale în domeniul TVA, plafonul până la care persoanele impozabile cu sediul activităţii economice în România pot aplica regimul special de scutire pentru întreprinderi mici reglementat la art. 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal este de 35.000 euro calculat la cursul de schimb de la data aderării, respectiv 119.000 lei.

Consiliul Uniunii Europene a autorizat România să majoreze plafonul de scutire pentru mici întreprinderi de la 35.000 la 65.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE, respectiv de la 119.000 lei la 220.000 lei. Măsura vizează implementarea acestei derogări în legislaţia naţională şi introducerea unor prevederi tranzitorii, astfel încât să conducă la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătăţirii administrării fiscale a acestor persoane şi combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale.


Nivelul impozitării în România a fost de 27,2% în 2010, cel mai mic din UE, după Lituania

Nivelul impozitării raportat la PIB în România a fost de 27,2% în anul 2010, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după Lituania (27,1%), cu opt puncte procentuale mai scăzut decât media UE (35,6%), relevă raportul anual privind tendinţele în domeniul impozitării, prezentat luni de Comisia Europeană.

n ceea ce priveşte structura fiscală, documentul arată că în 2010 impozitele indirecte au asigurat 45,2% din veniturile fiscale totale, nivelul mediu al indicatorului în UE în acelaşi an fiind de 38,6%.

Proporţia contribuţiilor sociale în România a reprezentat 32,3% în anul 2010 (31,1% media în UE), iar impozitele directe constituiau numai 22,6% din veniturile fiscale totale (comparativ cu un nivel mediu de 30,4% în Uniunea Europeană).

Documentul indică faptul că veniturile la bugetul central formează mai mult de jumătate din total (63,4%), în timp ce veniturile colectate de autorităţile locale constituie numai 4%.

citeste mai mult in siteul agentiei AgerPress >>

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact