Stiri

Codul fiscal pe 2016 deja modificat a doua oara

Codul fiscal pe 2016 deja modificat a doua oara
Specialist Contabilul.ro

cod fiscalSaptamana aceasta Guvernul a aprobat o noua Ordonanta de Urgenta prin care modifica Noul Cod Fiscal abia aprobat in septembrie prin Legea 227/2015 si inca neintrat in vigoare.

Desi inca nu se aplica prevederile aduse de Legea 227/2015 si Legea 207/2015, ordonanta de urgenta, aprobata la 27 octombrie de Guvern, aduce nu mai putin de 62 de modificari de ultima ora care privesc aspecte importante din domeniul fiscal de la impozitul pe dividende pana la cota de TVA.

Asadar, prin recenta Ordonanta de Guvern, se modifica circa 45 de articole din Legea 227/2015.

Modificarile majore se refera la:

 1. Impozitarea microintreprinderilor

Asadar, incepand cu anul 2016, microintreprinderile vor plati impozit pe veniturile realizate astfel:

 • cele cu doi sau mai multi angajati, 1%
 • cele cu un singur angajat, 2%
 • cele fara nici un angajat 3%, ca si pana acum. 

Practic, vor beneficia de reduceri de impozit mai multe categorii de agenti economici care se incadreaza din punct de vedere fiscal la microintreprinderi.In Codul fiscal adoptat in septembrie 2015, prin Legea 227/2015, impozitul pentru microintreprinderi ramanea la 3% pe venituri, cu exceptia firmelor nou infiintate, care beneficiau de un immpozit de numai 1%, pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii firmei. Prevederile se aplica daca, in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:

 • lichidarea voluntara prin hotararea adunarii generale, potrivit legii;
 • dizolvarea fara lichidare, potrivit legii;
 • inactivitate temporara, potrivit legii;
 • declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
 • majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi actionari/asociati;
 • actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute.


Totodata, la acest capitol, noua ordonanta mareste plafonul pana la care firmele pot fi considerate microintreprinderi, astfel incat sa poata plati impozit pe venit de maximum 3%, in loc de impozit pe profit de 16%. 


Astfel, din anul 2016, plafonul pentru microintreprinderi creste de la 65.000 de euro pe an, ca cifra de afaceri, la 100.000 de euro. 

 1. Impozitul pe dividende

Se reduce cota de impozit aplicabila dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente,  de la 16% la 5% incepand cu anul 2016.

Mentionam ca in Legea 227/2015 aceasta masura era prevazuta a se aplica incepand cu 1 ianuarie 2017.


Practic, pentru dividendele distribuite in anul 2017 si anii ulteriori din profitul anului 2016, se va retine un impozit de 5%.

 1. Scutire de impozit pe profit pentru ventiturile realizate de unitatile de invatamant preuniversitar si unitatile de invatamant superior acreditate precum si cele autorizate (intra aici si gradinite si scoli particulare acreditate/autorizate).

In reglementarile anterioare de aceasta masura beneficiau doar insititutiile de invatamant superior (universitatile)

4. Impozitul pe venit

Noua reglementare stabileste ca in situatia veniturilor din salarii şi asimilate salariilor obtinute in afara functiei de baza, impozitul lunar sa fie determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut şi contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in România sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care România este parte, precum şi, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.

5. Contributii sociale obligatorii

Modificarile in domeniul contributiilor sociale obligatorii prevazute in cuprinsul ordonantei prevad, printre altele:

– Exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala – maternitate;

Exceptia se refera la situatia romanilor ce lucreaza in strainatate si isi pastreaza domiciliul in tara, implicit avand rezidenta fiscala in Romania. Daca aceasta categorie de persoane detine o asigurare de boala si maternitate – eliberata de un alt stat membru UE, din Spatiul economic european sau Confederatia elvetiana, sau de un alt stat cu care Romania are recunoscute acordurile de securitate sociala – aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sanatate romanesc.

Practic, toti ceilalti rezidenti fiscali in Romania si care nu sunt scutiti prin efectul legii si nici co-asigurati, au calitate de contribuabili la sistemul public de sanatate din Romania, datorand cota de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul platii.

– Corelarea prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu cele ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, in cazul decesului personalului din cadrul institutiilor publice de aparare, ordine publica şi securitate nationala, decedat ca urmare a participarii la actiuni militare şi indemnizatiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participarii la actiuni militare;

7. Modificari la capitolul Impozite şi taxe locale

Din punct de vedere al impozitelor şi taxelor locale, noul act normativ propune:

 • in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul acestuia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz, in termen de 30 de zile de la data dobândirii;

 • decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declaratiilor privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta, a declaratiilor privind mijloacele de transport radiate din circulatie, precum și depunerea documentelor justificative eliberate in anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, teren sau a mijloacelor de transport in cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt indreptatite prin lege sa beneficieze de aceste facilitati;

 • pentru necomunicarea informatiilor cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile s-a introdus o amenda contraventionala cuprinsa intre 500-2.500 lei.

8. Scaderea TVA la apa potabila si apei folosite pentru irigatii la 9%, pentru toate tipurile de servicii.

Autor: Irina Coma

Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact