Stiri

Directiile judetene de sanatate publica vor fi desfiintate

Directiile judetene de sanatate publica vor fi desfiintate
Costin Pietraru

medicamenteDirectiile judetene de sanatate publica vor fi desfiintate, iar locul lor va fi luat de 8 autoritati regionale de sanatate publica, potrivit unui proiect de hotarare de guvern pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, vineri seara.
Proiectul Ministerului Sanatatii mai arata ca se vor infiinta doua agentii – Agentia Nationala de Programe de Sanatate, care va fi responsabila de programele nationale de sanatate, si Agentia Nationala de Infrastructura Sanitara, Dispozitive Medicale si Achizitii Centralizate, prin care se vor face achizitii centralizate.

Restructurarea şi reorganizarea se vor face prin micşorarea birocraţiei şi apropierea sistemului de cetăţean, prin profesionalizarea managementului şi întărirea controlului la nivel local. Se vor translata o serie de activităţi către autorităţile locale, accentuându-se descentralizarea sistemului.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, în subordinea MS vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate.

Agenţia Naţională de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sănătate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea şi intervenţia ori de câte ori este nevoie ca programele să se desfăşoare în condiţii normale, fără sincope.

“Dacă totul va merge conform planului, până la sfârşitul anului ele vor putea să intre în funcţiune în noua formulă şi atunci vor fi de domeniul trecutului sincopele pe care cu toţii le-am observat în  ultimii 4 ani”, a subliniat ministrul.

Direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale.


Prin acelaşi proiect de HG se urmăreşte şi micşorarea numărului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului, de la 290 de persoane la 250.

“Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la autoritatea regionalăşi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”, a spus NICOLĂESCU în conferinţa de presă

Cu cât se întârzie mai mult aşezarea noilor structuri cu atât se vor diminua economiile preconizate, care sunt calculate la nivelul anului 2013”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, săptămâna viitoare se va pune în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea caselor de asigurări de sănătate.

Ministrul Eugen NICOLĂESCU a mai precizat că în urma acestei reorganizări se va realiza o economie de 50 milioane de euro, bani care vor rămâne în sistem.

Săptămâna viitoare sunt programate şi ample dezbateri publice cu asociaţiile profesionale, organizaţiile de pacienţi, sindicatele  şi mediul de afaceri privind schimbările propuse.

Sursa: comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (1)

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact