Stiri

Noi reguli privind reactivarea contribuabililor inactivi

Noi reguli privind reactivarea contribuabililor inactivi
Costin Pietraru

break_the_pattern_1Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 151/28.02.2014, au fost modificate şi condiţiile pe care contribuabilii declaraţi inactivi conform art. 78^1 din Codul de Procedură Fiscală trebuie să le îndeplinească pentru a fi reactivaţi. Astfel, una din condiţiile pe care contribuabilii declaraţi inactivi trebuie să o îndeplinească, conform noilor prevederi legale, pentru a fi reactivaţi de organul fiscal competent, se referă la faptul că aceştia nu trebuie să înregistreze obligaţii fiscale restante.

În contextul noilor modificări, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumulativ contribuabilii declaraţi inactivi pentru a fi reactivaţi de organul fiscal, sunt:

 • să-şi îndeplinească toate obligaţiile declarative prevăzute de lege;
 • să nu înregistreze obligaţii fiscale restante;
 • organele fiscale să constate că funcţionează la domiciliul fiscal declarat.

De asemenea, prin actul normativ menţionat a fost modificată şi data de la care decizia de declarare în inactivitate/reactivare produce efecte faţă de terţi, respectiv cu ziua următoare datei înscrierii în registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi şi nu data înscrierii în registru cum era prevăzut până la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale.

Important! Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolvenţei în formă simplificată, contribuabilii care au intrat în faliment sau contribuabilii pentru care s-a pronunţat ori a fost adoptată o hotărâre de dizolvare se reactivează de organul fiscal, la cererea acestora, după îndeplinirea obligaţiilor declarative.


Reamintim că, potrivit Codului de Procedură Fiscală, contribuabilii sunt declaraţi inactivi de către organul fiscal, dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

 • nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;
 • se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
 • organele fiscale au constatat că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF);

ANAF organizează evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi/reactivaţi în cadrul Registrului contribuabililor inactivi/reactivaţi, care conţine:

 • datele de identificare a contribuabilului;
 • data declarării ca inactiv a contribuabilului;
 • data reactivării;
 • denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare în inactivitate/reactivare;
 • alte menţiuni.

Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi este public şi se afişează pe site-ul ANAF.

Sursa: Finante Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Stiri
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact