Stiri

Se vor modifica formularele 208 si 209

Se vor modifica formularele 208 si 209
Costin Pietraru

d208In categoria Legislaţie/Transparenţă decizională din siteul anaf.ro, a fost publicat şi poate fi consultat Proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 892/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” şi 209 „Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Potrivit prevederilor art. 77^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, notarii publici au obligaţia să depună semestrial la organul fiscal o declaraţie informativă privind transferurile de proprietăţi imobiliare, pe beneficiari de venit.

Informaţiile privind transferurile de proprietăţi imobiliare se declară prin formularul 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 892/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” şi 209 „Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Declaraţia cuprinde o serie de informaţii referitoare la transfer, pe fiecare beneficiar de venit (părţile contractante, modalitatea de transfer a dreptului de proprietate, valoarea înscrisă în documentul de transfer, baza de calcul a impozitului, impozitul calculat şi încasat etc.), informaţii utilizate în procesul de administrare fiscală. Având în vedere faptul că, au fost identificate o serie de erori privind modul de completare a declaraţiilor informative, erori care conduc la denaturarea informaţiilor privind beneficiarii de venit, se propune introducerea în formular a unor elemente suplimentare care să permită verificarea de coerenţă a datelor. Introducerea elementelor respective va permite, estimarea valorii impozitului şi corelarea sumei stabilită de notarul public cu valoarea bazei de impozitare (în mod automat, prin programul de asistenţă), fapt ce va conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.

Totodată, luând în consideraţie necesităţile de administrare a impozitului, proiectul de ordin propune introducerea în conţinutul formularului 208 a informaţiei referitoare la perioada de deţinere a proprietăţii imobiliare. Corespunzător acestei modificări de conţinut, a fost necesară şi adaptarea corespunzătoare a  instrucţiunilor de completare şi transmitere pe cale electronică a formularului 208.

De asemenea, au fost publicate şi pot fi consultate anexa şi referatule de aprobare a proiectului normativ.

Comunicat de presă – ANAF – Nr. 1090579 / 17.05.2013

Proiect de ordin privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.892/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 208 ‘Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal’ şi 209 ‘Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal’


Potrivit prevederilor art.77^3 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, notarii publici au obligaţia să depună semestrial la organul fiscal o declaraţie informativă privind transferurile de proprietăţi imobiliare, pe beneficiari de venit.

Informaţiile privind transferurile de proprietăţi imobiliare se declară prin formularul 208 ‘Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal’, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.892/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 208 ‘Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal’ şi 209 ‘Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal’.

Declaraţia cuprinde o serie de informaţii referitoare la transfer, pe fiecare beneficiar de venit (părţile contractante, modalitatea de transfer a dreptului de proprietate, valoarea înscrisă în documentul de transfer, baza de calcul a impozitului, impozitul calculat şi încasat, etc.), informaţii utilizate în procesul de administrare fiscală.

Având în vedere faptul că, au fost identificate o serie de erori privind modul de completare a declaraţiilor informative, erori care conduc la denaturarea informaţiilor privind beneficiarii de venit, se propune introducerea în formular a unor elemente suplimentare care să permită verificarea de coerenţă a datelor.

Introducerea elementelor respective va permite, estimarea valorii impozitului şi corelarea sumei stabilită de notarul public cu valoarea bazei de impozitare (în mod automat, prin programul de asistenţă), fapt ce va conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.

Având în vedere necesităţile de administrare a impozitului, prin prezentul proiect de ordin, se propune introducerea în conţinutul formularului 208 a informaţiei referitoare la perioada de deţinere a proprietăţii imobiliare.

Corespunzător acestei modificări de conţinut, a fost necesară şi adaptarea corespunzătoare a instrucţiunilor de completare şi transmitere pe cale electronică a formularului 208.

Sursa: F. Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Stiri
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact