Utile

Ai uitat sa depui o declaratie fiscala? Nu-i nimic, platesti amenda!

Ai uitat sa depui o declaratie fiscala? Nu-i nimic, platesti amenda!
Laurentiu Ianculescu

Stau si ma gandesc daca o sa prind vremurile in care contribuabilul sa fie cel care realizeaza ca el plateste taxe si impozite si doreste sa fie recunoscut ca atare. Cum se poate ca intr-un stat mic precum Luxemburgul, Fiscul sa fie Fisc, in timp ce contribuabilii din Romania sa faca si fiscalitate in locul statului.

Va intrebati cum merg lucrurile acolo?… Inchideti ochii si visati, dar dupa ce cititi: emiterea oricarei facturi se face intr-un program integrat celui al Fiscului. Ai emis o factura catre un client? Instantaneu o are si fiscul. A emis un furnizor o factura catre tine? Instantaneu o are si fiscul. Si atunci lucrurile devin extrem de simple: Fiscul are facturile tale si stie exact pe ce sa te impuna. Nu mai trebuie ca tu, contribuabil, sa faci declaratii fiscale, cu sume de plata catre stat, pentru ca el, STATUL, stie cat trebuie sa platesti si iti trimite, periodic, instiintarea de plata, fara sa te amendeze pe tine ca nu ai depus niste declaratii fiscale, in baza carora statul isi incaseaza impozitele.

Dar sa lasam Raiul fiscal european si sa revenim in Iadul romanesc fiscal. Sa vedem ce amenzi platesti daca ai uitat sa-ti depui niste declaratii sau daca efectiv nu ai putut sa le depui, dintr-un motiv sau altul.

Codul de Procedura Fiscala de pe site-un ANAF-ului iti comunica ce te asteapta …

Constituie contraventii urmatoarele fapte:

a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni;

b) neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora;

 

Amenda este de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

 

In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.


 

In cazul asocierilor si al altor entitati fara personalitate juridica, contraventiile se sanctioneaza cu amenda prevazuta pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

 

Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative

a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor ecapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;

Amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei

b) depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete.

Amenda de la 500 lei la 1.500 lei.

In cazul aplicarii sanctiunii amenzii contravenientul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

Amenzile si cuantumul lor sunt preluate de pe site-ul www.anaf.ro, unde se specifica ultima actualizare facuta in data de 25 ianuarie 2012.

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (1)

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact