
Lipsa foii de parcurs nu constituie o problema atunci cand autovehicului nu este folosit exclusiv in scop comercial. Conform HG 670 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal la Articolul 145^1 – Limitări speciale ale dreptului de deducere este stipulat:
(4) Persoana impozabilă care aplică deducerea limitată de 50% nu trebuie să facă dovada utilizării vehiculului în scopul activitătii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevăzute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, achizitiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se întelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibilă în conditiile prevăzute la art. 145 şi la art. 146-147^1 din Codul fiscal.
Prevederile privind limitarea în cota de 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate / a TVA nu sunt aplicabile pentru situatiile :
Art. 48 […]
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
- 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgentă, servicii de pază şi protectie şi servicii de curierat;
- 2. vehiculele utilizate de agentii de vânzări şi de achizitii;
- 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
- 5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activitătii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplică regulile privind amortizarea prevăzute în titlul II, după caz.
În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.
Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilitătii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel putin următoarele informatii:
- categoria de vehicul utilizat,
- scopul şi locul deplasării,
- kilometrii parcurşi,
- norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Organul fiscal are posibilitatea sa reincadreze operatiunile si sa nu acorde deloc deductibilitate in situatia in care exista indicii ca autoturismul nu este utilizat deloc in scopul activitatii economcie sau se constata, spre exemplu un consum de combustibil foarte mare, care nu se poate justifica raportand la obiectul de activitate, contracte incheiate, cifra de afaceri, etc.
Citeste mai mult despre acordarea deductibilitatii limitate
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS