Utile

Cand nu este nevoie de foaie de parcurs?

Cand nu este nevoie de foaie de parcurs?
Costin Pietraru

Lipsa foii de parcurs nu constituie o problema atunci cand autovehicului nu este folosit exclusiv in scop comercial. Conform HG 670 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal la Articolul 145^1 – Limitări speciale ale dreptului de deducere este stipulat:

(4) Persoana impozabilă care aplică deducerea limitată de 50% nu trebuie să facă dovada utilizării vehiculului în scopul activitătii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevăzute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, achizitiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se întelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibilă în conditiile prevăzute la art. 145 şi la art. 146-147^1 din Codul fiscal.

Prevederile privind limitarea în cota de 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate / a TVA nu sunt aplicabile pentru situatiile :

Art. 48 […]
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:


 • 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgentă, servicii de pază şi protectie şi servicii de curierat;
 • 2. vehiculele utilizate de agentii de vânzări şi de achizitii;
 • 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
 • 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
 • 5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activitătii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplică regulile privind amortizarea prevăzute în titlul II, după caz.

În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.

Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilitătii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel putin următoarele informatii:

 • categoria de vehicul utilizat,
 • scopul şi locul deplasării,
 • kilometrii parcurşi,
 • norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Organul fiscal are posibilitatea sa reincadreze operatiunile si sa nu acorde deloc deductibilitate in situatia in care exista indicii ca autoturismul nu este utilizat deloc in scopul activitatii economcie sau se constata, spre exemplu un consum de combustibil foarte mare, care nu se poate justifica raportand la obiectul de activitate, contracte incheiate, cifra de afaceri, etc.

Citeste mai mult despre acordarea deductibilitatii limitate

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (1)

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact