Utile

Cum cheltuie ANAF-ul banii contribuabililor aiurea

Cum cheltuie ANAF-ul banii contribuabililor aiurea
Laurentiu Ianculescu

ANAF STOP

ANAF sau „sa fie bani, nu conteaza cum”

E doar un exemplu despre modul in care functionarii statului au impresia ca isi fac treaba si despre ce se intampla in realitate. Povestea e reala si i s-a intamplat unui prieten.

Prietenul asta avea in 2011 un PFA norma pe venit. Asta inseamna ca primea decizie de impunere de la ANAF, pe baza careia platea impozitele trimestrial. Cum in acelasi timp era si salariat pe 8 ore, pe baza adeverintei de salariat norma pe venit se reducea cu 50%.

La inceputul lui 2012, Consiliul Local al Municipiului Bucuresti a decis ca codul lui CAEN nu mai facea obiectul normei pe venit. Asa ca s-au facut publice Codurile CAEN pentru care se mai putea plati norma. Prietenul meu ce a zis: “Pai daca statul m-a scos de la norma, inseamna ca sunt pe sistem real”.

S-a dus anul 2012, iar in martie 2013 PFA-ul era dizolvat. In urma cu cateva zile, i se pune poprire pe contul personal. Se intereseaza la banca si banca ii spune ca are o datorie, ca PFA. Merge omul la Administratie si acolo afla ca are o datorie de vreo 7.000 de lei. Pentru ca ANAF-ul il considerase in continuare norma pe venit. Nu a contat ca in 2012 nu mai exista acel cod CAEN pentru norma pe venit, penrtu ca ANAF-ul face ce vrea. Replica a fost deosebita:

“De ce nu ati venit sa ne anuntati ca nu mai sunteti norma pe venit?”.

Omul a raspuns:

”Pai doamna, eu am vrut sa fiu norma pe venit in continuare, dar Consiliul Local a scos CAEN-ul meu din lista”.


“Ce Consiliu domne, ce treaba are Consiliul cu norma dumneavoastra?”… “Pai stiti, ei stabilesc cine e si cine nu e norma”.

“Fugi domne de-aici. E vina dumneavoastra ca nu ne-ati anuntat”.

“Adica e vina mea ca o institutie a statului a luat o decizie si ca eu nu am venit sa va anunt pe dumneavoastra?”.

“Acum sunteti bun de plata. Avem confirmarea ca ati primit decizia de impunere. Daca ati primit-o si nu ati contestat-o inseamna ca ati acceptat ce aveti de plata. Trebuie sa platiti”.

“Pai si in 2013 de ce sa platesc daca PFA-ul  e dizolvat de la inceputul anului?”.

“Veniti dumneavoastra cu hotararea de dizolvare si rezolvam noi 2013”.

Si dintr-o data s-a facut lumina, iar prietenul meu a vazut atotputernicia functionarului public care rezolva el ce vrea, cand vrea si cum vrea. Adica pe 2013 se poate rezolva, ca avea el hartii care aratau cat de prost informati erau ei cand au emis decizie de impunere pentru un PFA care aparea radiat pe site-ul mfinante.ro. Dar pe 2012, domnule contribuabil, nu ne-ati anuntat asa ca platiti…

I-am spus sa nu le dea nici un ban si sa mearga in tribunal cu ei pentru ca va castiga sigur. Concluzia este ca va actiona ANAF-ul in judecata pentru abuzul savarsit prin emiterea unor decizii de impunere fara sustinere legala. Cum e posibil sa emiti decizii pentru un COD CAEN care nu mai este acceptat la norma pe venit?! Chiar nu verifica nimeni? Au luat un program performant si emite programul ce vrea el iar functionarii nici macar nu sunt interesati de ce anume emite? Asa ca va angaja un avocat. Nu poate pierde nici macar in Romania. Iar cheltuielile de judecata, plata avocatului si despagubiri solicitate pentru timpul pierdut si stresul cauzat de situatie, vor fi platiti de catre ANAF. Ati ghicit, din banii contribuabililor. Nu mai vorbim de impactul politic, decizia contribuabililor vazandu-se la urmatoarele alegeri.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact