Eficientizeaza-ti viata

Cum sa iesi din zona de confort?

Cum sa iesi din zona de confort?
Laurentiu Ianculescu

zona de confortIn primul rand hai sa vedem ce inseamna zona de confort…

Este starea psihica si fizica in care organismal nostru traieste inertial si se simte bine: nu consuma multa energie fizica sau mentala. Mai mult, creierul reuseste si ne induce o stare de beatitudine, lene, moleseala si in acelasi timp elibereaza endorfine care ne fac sa ne simtim bine. Adica suntem pe standbye, avem niste tabieturi si nu le-am schimba pentru nimic in lume, pentru ca sunt ale noastre si le-am ridicat la rang meritoriu.

Ce inseamna asta? Inseamna ca “prietenul nostru”, creierul, ne induce ideea ca meritam sa ne bucuram de micile tabeturi, ca am luptat toata viata ca sa le avem. Este o aberatie, dar nu o intelegem ca atare pentru ca nu ne lasa “prietenul”. De ce nu ne lasa? Simplu: pentru ca este foarte destept! El manageriaza toate resursele noastre fizice si psihice si isi da seama ca, la un moment dat, ar putea sa fie in imposibilitatea de a folosi anumite capacitati de protectie. Si atunci face lucrul pe care il face orice inteligent: creeaza rezerve. Cum anume? Bagandu-ne intr-o stare de standbye si diminuand consumul fizic si de energie la minim. Daca va analizati activitatile din cadrul unei zile, veti constata ca multe dintre ele sunt facute in virtutea inertiei:

Cand plecati de acasa, inchideti usa mecanic si la fel de mecanic incuiati usa si puneti cheia in geanta.

Pe drum, folositi, de regula, acelasi traseu, aceleasi strazi, aceleasi masini…

Cumparaturile le faceti de la aceleasi magazine…

Alimente luati, de obicei, de la acelasi producator sau de la cativa…

Va uitati la acelasi gen de filme…

Beti aceeasi marca de bere sau alcool etc.

Probabil ca niciodata nu v-ati pus intrebarea de ce se intampla toate astea. Le-ati luat pur si simplu ca atare. Numai ca ele nu vin asa, la intamplare ci creierul vostru, va pre-seteaza in asa fel incat sa nu mai consumati energie gandindu-va la lucruri noi, analizand lucruri noi, luand in considerare lucruri noi. Simplist, creierul va duce in zona de confort. Unde este foarte bine dar extraordinar de prost pe termen lung. Pentru ca intrarea in zona de confort si neparasirea acestei zone echivaleaza cu stagnarea voastra din toate punctele de vedere.

Cum iesiti din zona de confort?!


In primul rand iesiti pur si simplu facand lucruri noi.

Va este lene sa va treziti, de exemplu, sambata dimineata la orele 08? Vreti sa mai dormiti putin? Puneti ceasul si ridicati-va pur si simplu din pat. Faceti cateva exercitii de gimnastica: 20 de genoflexiuni, cateva intinderi de brate, aplauze in ritm diferit – aplauzele activeaza centrii energetici din palma si pun energia in miscare.

Apoi… Seara, dupa ce ati venit de la birou, aveti tendinta sa stati in pat, la televizor. Luati o carte sau imbracati-va si faceti o plimbare de circa 30 de minute, fara telefon la voi.

Cand mergeti la birou, la piata sau oriunde in alta parte, folositi trasee diferite – in felul acesta puneti creierul in functiune, il obligati sa creeze o noua structura neuronala, sa nu lancezeasca.

Aveti chef sa va jucati pe Facebook, telefon sau altceva? Inchideti gadgetul, asigurati-va ca in jurul vostru este liniste, asezati-va pe un scaun sau pe fotoliu – sau pe pat, dar nu in pozitia intins – si timp de 30 de minute lasati mintea sa zboare intr-o anumita directie. Nu o lasati sa aleaga ea, ci alegeti voi. Ganditi-va la o problema care trebuie solutionata. Cautati solutii pentru acea problema timp de minim 30 de minute.

Ati ajuns la birou si vreti sa intrati pe Internet? Propuneti-va ca asta sa se intample limitat la un anumit numar de ore: 15 minute, de exemplu, la 3 ore de activitate.

Va suna telefonul in timpul job-ului si vedeti ca NU este un client / coleg? Nu raspundeti imediat. Sunati in pauza de masa, la pranz, dar limitati-va timpul pe care il petreceti pe telefon in interes personal.

In general va imbracati cu tricouri? Alegeti-va 2 zile pe saptamana in care sa imbracati si camasi (sau invers).

Sunt lucruri foarte simple, foarte la indemana tuturor care va permit sa iesiti din zona voastra de confort. Secretul este sa le aplicati in fiecare zi.

Si inca un secret: chiar daca creierul va pacaleste de multe ori, nu-l considerati inamic – el doar isi face datoria de protector al intregului organism. Invatati-l insa cum sa actioneze in modul in care va doriti voi si dezvatati-l de anumite procedure care nu va fac nici un bine.

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Eficientizeaza-ti viata
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Eficientizeaza-ti viata

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact