Utile

Pasive sau active?!

Pasive sau active?!
Laurentiu Ianculescu

pasive sau active?Bineinteles ca cele 2 cuvinte au inteles doar pentru profesionistii contabili si cei cu studii economice. Pentru un om de rand pasiv sau activ inseamna cu totul altceva. Si totusi, care este diferenta dintre un om bogat si unul sarac?

O sa spuneti ca banii. Asta nu este o diferenta ci un rezultat al activitatii celui bogat. La fel ca si “pilele”, cunostintele: sunt doar rezultatul sferei in care isi desfasoara activitatea.

Diferenta este in privinta culturii fiscale. Pentru ca omul de rand nu numai ca nu are asemenea informatii, dar nici macar nu este interesat sa si le insuseasca. Ati mers vreodata la Administratia Financiara sa incercati sa observati oamenii? O sa remarcati imediat diferenta dintre cei care stiu pentru ce au venit la administratie si cei care au venit ca sa vada cum rezolva o treaba.

Nu vreau sa cobor valoarea omului de rand – din pacate are el grija sa mentina un standard de cultura redus.

La polul celalalt sunt oamenii care s-au saturat de capcana sobolanului, care nu mai vor sa se invarta in cerc casa – serviciu – casa si munca – salariu – munca – salariu si fac ceva ca sa iasa din ea. Primul pas este constientizarea faptului ca esti prins in capcana.

Dupa ce realizezi ca esti prins, ai la indemana 2 solutii:

-sa iti plangi de mila;


-sa te aduni, sa-ti faci un plan, sa-l urmezi si sa iesi din capcana.

Din pacate, cei mai multi prefera sa-si planga de mila: sa se planga de sefi, sa salariul prea mic, de intretinerea prea mare, de cheltuielile casei, de credite etc.

Sa trecem peste toate astea si sa vedem care este baza averii celor bogati. Activele. Pai gata, o sa spuneti, inseamna ca romanii sunt destepti, pentru ca toti investesc in active: si-au luat o casa, o masina etc. Da, dar pentru care platesc credite pe termen lung si foarte lung. Asta inseamna ca, de fapt, casa si masina romanului sunt pasive, aducatoare de cheltuieli si nu active, aducatoare de venit. Ar fi active daca casa ar fi inchiriata si ar aduce un venit din chirie, daca masina ar fi inchiriata si ar aduce un venit constant, chiar si daca ar face taximetrie cu ea. Dar noi, romanii, lipsiti de cultura fiscala a Occidentului si moniti de banci, cu binecuvantarea BNR, ca sa luam credite de la ele si sa ne indatoram vesnic, am zis ca o casa inseamna un vis. Si ca daca ne indeplinim un vis, suntem tari. Suntem cu adevarat tari, la nivelul datoriilor catre banci.

Trebuie sa invatam, cat mai este timp, sa nu mai investim in pasive ci in active. Pentru ca peste 20 – 30 de ani, cand nu va mai exista sistemul pensiilor de stat, va trebui sa traim din ceva.

Sa va dau un exemplu banal, care I s-a intamplat unui prieten:

In 2008 a luat un credit de 120.000 eur, pe 30 de ani si si-a cumparat un apartament pe langa Stadionul National – cu 2 camere. In 30 de ani trebuia sa dea inapoi 350.000 eur: comisioane, dobanzi, capital – in conditiile in care datoria de baza era de 120.000 eur. Deci 230.000 eur peste. Dupa 4 ani, prietenul s-a gandit ca mai bine lasa banca sa-I ia casa. Pentru ca daca in 30 de ani va avea ceilalti 230.000 eur, va putea sa faca mult mai multe decat si-a imaginat. Bineinteles, nu va mai cumpara nimic pe numele sau, dar mi se pare un pret mult mai bun decat sa plateasca 230.000 eur in plus.

La finalul articolului, as vrea ca fiecare sa stea si sa cugete: pana acum, ati investit in active sau pasive? Vreti sa iesiti din capcana sobolanului? Trebuie doar sa indrazniti si sa aveti incredere in voi. Poate ca nu va fi simplu, dar rezultatul va fi, cu siguranta, pe masura.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact