Utile

PFA: atacul CASS prin intermediul ANAF

PFA: atacul CASS prin intermediul ANAF
Laurentiu Ianculescu

concurentaPFA in prima linie fiscala

In urma cu 1 an, ANAF-ul primea cadou dreptul de a centraliza, verifica, calcula si mai ales de a strange birul pe sanatate si CAS. A fost inca unul din semnele ca fiscalitatea romaneasca are directia in jos, tot mai jos, spre ultimele rezerve financiare ale contribuabilului. Pentru ca la ora actuala sunt multe PFA-uri si putini sunt cei care stiu ce au intr-adevar de plata.

Pentru cei interesati, dar si pentru cei neinteresati care se vor trezi in urmatoarele luni cu sume restante de plata la sanatate, le sugerez sa citeasca Legea Sanatatii, Legea 95, unde la art. 257 se spune clar ca sunt supuse impozitarii CASS:

“…veniturile impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar”

Pentru cei care inca nu au inteles cum se citeste acest paragraf, o sa fiu mai clar. Inseamna ca orice PFA, care nu are si alte venituri decat cele aduse de PFA, este obligat sa plateasca sanatatea (CASS), indiferent daca realizeaza venituri sau nu. Deci un PFA cu venituri zero intr-un an va fi obligat de Fisc sa plateasca CASS de 5,5% calculate la salariul minim pe tara. Se va calcula lunar si se va plati, prin intermediul deciziilor de impunere, trimestrial. Cei care nu platesc la timp, vor plati penalitati si dobanzi calculate la fel de legal.


De asemenea, daca PFA-urile realizeaza venituri mai mari, se pastreaza procentul de 5,5%, existand acea limitare inferioara la nivelul salariului minim pe economie.

Cum spuneam, de anul trecut FISC-ul si-a suflecat mainile si a intrat in PFA-uri. Urmarile au inceput sa fie vizibile: o gramada de PFA-uri au primit retroactiv impozite de plata catre CAS si catre CASS. Vor fi si mai multi cei care vor primi astfel de sume in perioada urmatoare.

Ciudat este ca ANAF-ul a trimis astfel de decizii de impunere si catre cei care si-au desfiintat intre timp PFA-ul. In situatia sta va recomand sa discutati cu un avocat, pentru ca aveti de-a face cu un abuz si un avocat va poate ajuta sa castigati in lupta aparatul birocratic romanesc.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
View Comments (1)

1 Comment

 1. adi

  iulie 5, 2013 at 9:54 am

  Treceti pe srl simple(neplatitoare de tva cu 3% impozit din CA) si daca va permiteti faceti-va o carte de munca cu norma 2h/zi.Mai apoi uniti-va si contestati la avocatul poporului art. 295 din legea 95 pt. ca nu se poate PLATI UN IMPOZIT DIN PROFITUL CARE NU EXISTA!DACA PROFITUL NU EXISTA ATUNCI NICI IM POZITUL!A-ti inteles, contrazice logica.Nu poti scoate o piatra din apa daca ea nu a cazut in apa! Apropo CASS inseamna CASA DE ASIGURARI SOCIALE SI DE STAT iar CAS -CASA DE ASIGURARI DE SANATATE!
  Hai Sanatate!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact