
Achizitii intracomunitare
Achizitie intracomunitara de bunuri reprezinta conform art. 130^1 din Codul Fiscal obtinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor sau cumparator.
In cazul achizitiilor intracomunitare realizate de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA pot exista mai multe posibilitati:
- achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 euro;
- achizitii intracomunitare care depasesc plafonul de 10.000 euro;
- optarea pentru impozitarea achizitiei intracomunitare sub plafonul de 10.000 euro in Romania indiferent de plafon;
- Achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 euroIn conformitate cu prevederile art. 126 alin (4) din Codul Fiscal achizitiile intracomunitare efectuate de catre persoanele juridice neimpozabile, de intreprinderile mici, de persoanele impozabile neinregistrate si care desfasoara operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania daca valoarea acestor achizitii nu depaşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depaşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si este de 34.000 lei.
- La calculul plafonului de achizitii intracomunitare se iau in considerare urmatoarele elemente:
- Acest plafon este constituit din valoarea totala, exclusiv TVA datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile.
- valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare;
- valoarea tranzactiei ce conduce la depaşirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;
- valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.
- La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare nu se vor lua in considerare:
- valoarea achizitiilor intracomunitare de produse accizabile;
- valoarea achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport;
- valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania;
- valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania;
- valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie şi antichitati;
- valoarea achizitiilor de gaze naturale şi energie electrica a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. e) şi f) din Codul fiscal.
Potrivit art. 153^1 alin. (1) din Codul Fiscal nu exista obligatia inregistrarii „speciale” in scopuri de TVA daca valoarea achizitiei intracomunitare respective nu depaşeşte plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri realizate in limita acestui plafon de 10.000 euro furnizorul va mentiona pe factura TVA aferent tarii din UE din care provine deoarece beneficiarul nu detine un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA la data efectuarii operatiunii.
In limita plafonului de 10.000 euro persoana neinregistrata in scopuri de TVA nu are obligatia sa se inregistreze in ROI conform art. 158^2, alin. (1), lit. d), aceasta reprezentand o facilitate prevazuta pentru intreprinderile mici.
In aceasta situatie, persoanele neinregistrate in scopuri de TVA nu au nici o obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania deoarece responsabilitatea platii TVA pentru livrarea efectuata ii revine furnizorului din celalalt stat membru.
Din punct de vedere contabil, valoarea sumei TVA achitate furnizorului se va include in costul de achizitie al bunului urmand ca valoarea acesteia sa fie recuperata de beneficiarul din Romania prin amortizarea bunului respectiv. Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA nu-si pot recupera TVA-ul achitat in alt stat membru deoarece de aceasta facilitate pot beneficia doar persoanele inregistrate normal in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.
Exemplu 1.2Societatea Barsine, persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA realizeaza o achizitie intracomunitara de marfuri de la o persoana juridica din Austria in valoare de 6.000 euro + TVA 20% (cursul de 4.4956 lei) in luna februarie 2014. Transportul a fost realizat de catre firma din Austria care este inregistrata in scopuri de TVA si figureaza in VIES. Aceasta este singura achizitie intracomunitara de bunuri realizata de Barsine in anul 2014, iar anul trecut nu a efectuat nici o achizitie.
Care este tratamentul contabil si fiscal? |
Persoane neinregistrate in scopuri de TVA pot realiza conform art. 126, alin. 4 din Codul Fiscal achizitii de bunuri in limita unui plafon de 34.000 lei fara sa se inregistreze „special” in scopuri de TVA. Aceste persoane nu au obligatia nici sa se inregistreze in ROI deoarece in acest registru pot fi inscrise doar persoanele care detine un cod de TVA conform art. 153 sau 153^1.
Valoarea achizitiei este de 6.000 euro x 4,4956 = 26.973,6 lei care se incadreaza sub plafonul de 34.000 lei prin urmare Barsine poate sa achizitioneze fara sa se inregistreze „special” in scopuri de TVA. Furnizorul din Austria va verifica beneficiarul din Romania in VIES si deoarece acesta nu figureaza va emite factura cu TVA din Austria in cota de 20%. Aceasta operatiune nu este impozabila in Romania, ci este impozabila in Austria.
Valoarea TVA aferenta se va include in costul de achizitie al marfii si pentru persoanele neinregistrate in scopuri de TVA in Romania nu exista posibilitatea recuperarii.
In aceasta situatie persoana juridica romana nu are nici o obligatie declarativa sau de plata fata de organul fiscal din Romania deoarece operatiunea a fost impozitata in statul membru de livrare.
Persoana juridica romana nu are obligatia sa depuna decontul special de TVA 301, deoarece TVA s-a achitat in Austria. in privinta declaratiei recapitulative 390 aceasta nu trebuie depusa deoarece aceasta operatiune nu este o achizitie intracomunitara impozabila in Romania.
Din punct de vedere contabil societatea va inregistra urmatoarea nota contabila:
371 | = | 401 | 33.368,32 |
Marfuri | Furnizori |
articol preluat cu acordul www.accounting-leader.ro
Mai multe articole gasiti pe http://www.accounting-leader.
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS