Utile

Tranzactii intracomunitare cu bunuri realizate de persoane neinregistrate in scopuri de TVA II

Tranzactii intracomunitare cu bunuri realizate de persoane neinregistrate in scopuri de TVA II
Laurentiu Ianculescu

intracomunitareAchizitii intracomunitare

Achizitie intracomunitara de bunuri reprezinta conform art. 130^1 din Codul Fiscal obtinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor sau cumparator.

In cazul achizitiilor intracomunitare realizate de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA pot exista mai multe posibilitati:

 1. achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 euro;
 2. achizitii intracomunitare care depasesc plafonul de 10.000 euro;
 3. optarea pentru impozitarea achizitiei intracomunitare sub plafonul de 10.000 euro in Romania indiferent de plafon;

 

 • Achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 euroIn conformitate cu prevederile art. 126 alin (4) din Codul Fiscal achizitiile intracomunitare efectuate de catre persoanele juridice neimpozabile, de intreprinderile mici, de persoanele impozabile neinregistrate si care desfasoara operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania daca valoarea acestor achizitii nu depaşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depaşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si este de 34.000 lei.

 

 1. La calculul plafonului de achizitii intracomunitare se iau in considerare urmatoarele elemente:
 2. Acest plafon este constituit din valoarea totala, exclusiv TVA datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile.
 • valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare;
 • valoarea tranzactiei ce conduce la depaşirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;
 • valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.
 • La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare nu se vor lua in considerare:
 • valoarea achizitiilor intracomunitare de produse accizabile;
 • valoarea achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport;
 • valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania;
 • valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania;
 • valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie şi antichitati;
 • valoarea achizitiilor de gaze naturale şi energie electrica a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. e) şi f) din Codul fiscal.

 

Potrivit art. 153^1 alin. (1) din Codul Fiscal nu exista obligatia inregistrarii „speciale” in scopuri de TVA daca valoarea achizitiei intracomunitare respective nu depaşeşte plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri realizate in limita acestui plafon de 10.000 euro furnizorul va mentiona pe factura TVA aferent tarii din UE din care provine deoarece beneficiarul nu detine un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA la data efectuarii  operatiunii.

In limita plafonului de 10.000 euro persoana neinregistrata in scopuri de TVA nu are obligatia sa se inregistreze in ROI conform art. 158^2, alin. (1), lit. d), aceasta reprezentand o facilitate prevazuta pentru intreprinderile mici.

In aceasta situatie, persoanele neinregistrate in scopuri de TVA nu au nici o obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania deoarece responsabilitatea platii TVA pentru livrarea efectuata ii revine furnizorului din celalalt stat membru.

Din punct de vedere contabil, valoarea sumei TVA achitate furnizorului se va include in costul de achizitie al bunului urmand ca valoarea acesteia sa fie recuperata de beneficiarul din Romania prin amortizarea bunului respectiv. Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA nu-si pot recupera TVA-ul achitat in alt stat membru deoarece de aceasta facilitate pot beneficia doar persoanele inregistrate normal in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.

 


Exemplu 1.2Societatea Barsine, persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA realizeaza o achizitie intracomunitara de marfuri de la o persoana juridica din Austria in valoare de 6.000 euro + TVA 20% (cursul de 4.4956 lei) in luna februarie 2014. Transportul a fost realizat de catre firma din Austria care este inregistrata in scopuri de TVA si figureaza in VIES. Aceasta este singura achizitie intracomunitara de bunuri realizata de Barsine in anul 2014, iar anul trecut nu a efectuat nici o achizitie.

Care este tratamentul contabil si fiscal?

 

Persoane neinregistrate in scopuri de TVA pot realiza conform art. 126, alin. 4 din Codul Fiscal achizitii de bunuri in limita unui plafon de 34.000 lei fara sa se inregistreze „special” in scopuri de TVA. Aceste persoane nu au obligatia nici sa se inregistreze in ROI deoarece in acest registru pot fi inscrise doar persoanele care detine un cod de TVA conform art. 153 sau 153^1.

Valoarea achizitiei este de 6.000 euro x 4,4956 = 26.973,6 lei care se incadreaza sub plafonul de 34.000 lei prin urmare Barsine poate sa achizitioneze fara sa se inregistreze „special” in scopuri de TVA. Furnizorul din Austria va verifica beneficiarul din Romania in VIES si deoarece acesta nu figureaza va emite factura cu TVA din Austria in cota de 20%. Aceasta operatiune nu este impozabila in Romania, ci este impozabila in Austria.

Valoarea TVA aferenta se va include in costul de achizitie al marfii si pentru persoanele neinregistrate in scopuri de TVA in Romania nu exista posibilitatea recuperarii.

In aceasta situatie persoana juridica romana nu are nici o obligatie declarativa sau de plata fata de organul fiscal din Romania deoarece operatiunea a fost impozitata in statul membru de livrare.

Persoana juridica romana nu are obligatia sa depuna decontul special de TVA 301, deoarece TVA s-a achitat in Austria. in privinta declaratiei recapitulative 390 aceasta nu trebuie depusa deoarece aceasta operatiune nu este o achizitie intracomunitara impozabila in Romania.

Din punct de vedere contabil societatea va inregistra urmatoarea nota contabila:

371 = 401 33.368,32
Marfuri Furnizori

 

articol preluat cu acordul  www.accounting-leader.ro

Mai multe articole gasiti pe http://www.accounting-leader.ro/publicatii.html

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact