Utile

Tranzactii intracomunitare cu bunuri realizate de persoane neinregistrate in scopuri de TVA I

Tranzactii intracomunitare cu bunuri realizate de persoane neinregistrate in scopuri de TVA I
Laurentiu Ianculescu

    intracomunitare Livrari intracomunitare pentru neplatitorii de TVA

 

 • Livrari intracomunitare
 • Conform prevederilor de la art. 128, alin. (9) din Codul Fiscal livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuricare sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora (transportator). Persoana impozabila prevazuta mai sus care aplica regimul special de scutire şi a carei cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire de 220.000 lei trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depaşirii plafonului. Data atingerii sau depaşirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depaşit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal.Aceste persoane nu au nici obligatia de a se inregistra in ROI pentru livrari intracomunitare realizate daca nu depasesc plafonul. Trebuie mentionat ca la art. 158^2 alin (1) lit. a) se prevede ca intreprinderile mici nu sunt obligate sa se inregistreze in ROI inainte de efectuarea unei livrari intracomunitare de bunuri si nici ca beneficiarul livrarii sa ii comunice un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA. 

 

  1. Prevederile din Codul Fiscal de la art. 158^2 mentioneaza ca daca persoana nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 nu poate sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.
  2. Potrivit art. 153^1, alin. 1 din Codul Fiscal persoanele neinregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia de a se inregistra „special” in scopuri de TVA la realizarea unei livrari intracomunitare de bunuri.
  3. Livrarea intracomunitara realizata de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici este mentionat la art. 143 alin (2), lit. a), pct. 1, in care se precizeaza ca pentru aceste livrari furnizorul din Romania nu are obligatia sa verifice daca beneficiarul are sau nu un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA verificat in sistemul VIES. In acest caz trebuie sa se tina cont doar de plafonul CA de 65.000 euro (220.000 lei), pragul pana la care o persoana poate sa fie neplatitoare de TVA in Romania.

 

Exemplu 1.1Societatea Barsine, persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA (nu depaseste 220.000 lei CA) realizeaza in luna martie 2014 o livrare de bunuri in valoare de 15.000 euro(cursul de 4.4785 lei) catre o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA (cod valabil in VIES) din Germania.Care este tratamentul contabil si fiscal al operatiunii?

 

Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA beneficiaza de regimul de special de scutire pentru intreprinderile mici si pot sa realizeze livrari de bunuri si prestari de servicii in limita plafonului prevazut la art. 152 de 220.000 lei intr-un an. In cazul nostru, societatea va emite factura catre persoana juridica din Germania fara sa tina cont de conditia referitoare la transport si cea referitoare la codul valabil de inregistrare in scopuri de TVA. Locul livrarii este in Romania, locul inceperii transportului.

Pentru aceasta operatiune conform art. 153^1 coroborat cu 158^2 din Codul Fiscal  Barsine nu are obligatia sa se inregistreze „special” in scopuri de TVA si nici in Registrul Operatorilor  Intracomunitari.


Persoana juridica nu are obligatia sa depuna nici decontul de TVA 300 si nici decontul special de TVA 301 deoarece operatiunea nu este impozabila in Romania.

Din punct de vedere contabil societatea va inregistra urmatoarea nota contabila:

4111 = 701 67.177,5
Clienti Venituri din vanzarea produselor finite

articol preluat cu acordul  www.accounting-leader.ro

Mai multe articole gasiti pe http://www.accounting-leader.ro/publicatii.html

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact